Aknu pastēte Vilnīšu gaumē

Viegla
līdz 30 min
4 personām
aknu pastēte

Man pastēte liekas ļoti vienkārši pagatavojama un, kas svarīgi – ātri. Gatavoju to tikai tad, kad paredzēti daudzi ēdāji, lai nav jādala arī kaimiņiem. Garda maize un bļodiņa paštaisītas pastētes – tas mūsmājās ir izglābis tik daudzas neplānotas ballītes.

Sastāvdaļas

  • 1 kg vistu aknu
  • 2 sīpoli
  • 1 burkāns
  • 4 daiviņas ķiploku
  • buntīte pētersīļu
  • 200 ml saldā krējuma
  • vismaz 100 g sviesta cepšanai un 100 g gatavas pastētes pārliešanai
  • 1 tējkarote Kajennas piparu
  • 2 ēdamkarotes medus
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana

  1. Aknas attīra no plēvēm un apcep sviestā, tad noņem no pannas. Nevajag pārcept, jo tās vēl kādu laiku sautēsies dārzeņos un krējumā.
  2. Sīpolus sakapā, burkānu sarīvē uz rupjās rīves, un visu apcep arī sviestā.
  3. Pannā pievieno atpakaļ aknas, sakapātas ķiploka daiviņas un zaļumus, pārlej ar saldo krējumu, pievieno sāli, Kajennas piparus, ja ir – salviju vai timiānu, vēl apmēram 100 ml ūdens, un visu pasautē. Šajā mirklī ir jāpagaršo, jo mērces garšai jābūt tādai, kāda pēc tam būs pastēte.
  4. Kad liesma nogriezta un aknas nedaudz padzisušas, tās pārliek bļodā kopā ar nedaudz mērces. Pārējo mērci pievieno pakāpeniski blendēšanas procesā
  5. Tad nu aknas sablendē zīdainā masā un liek bļodiņās vai burciņās. Pastēte ilgāk stāvēs, ja to pārliesiet ar vēl 100 g izkausēta sviesta.