Aïoli jeb ķiploku majonēze

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Dienvidfrancijā ļoti zināma recepte, ko izmanto kā piedevu dažādiem ēdieniem. To, piemēram, kopā ar grauzdiņiem un Parmas sieru piedāvā pie zivju zupas. Tāpat šī majonēze garšos lieliski ar dažādiem dārzeņiem – svaigiem viegli sautētiem vai apceptiem.

Sastāvdaļas

  • 3–4 daiviņas ķiploku
  • 1–2 olu dzeltenumi (apmēram 30–40 g)
  • 160–180 ml labas kvalitātes olīveļļas (rūgtu eļļu nelietot)
  • jūras sāls
  • citronu sula

Pagatavošana

  1. Ķiplokus ar kiplokspiedi saspiež, liek blendera traukā, pievieno olu dzeltenumus.
  2. Ar elektrisko putotāju mazliet saputo visu, pievieno 1 tējkaroti eļļas un puto vēl, kamēr šī mazā masa sāk kļūst krēmīga.
  3. Turpina bez pārtraukuma putot, pamazam, ļoti lēnām lejot klāt olīveļļu. Šeit vajag laiku – līdz pat 15 minūtēm – un pacietību, jo eļļa jālej klāt ļoti lēnām un pamazām.
  4. Kad majonēze saputojusies, pievieno sāli un mazliet citronu sulas, ieputo to visu un pagaršo. Tai jābūt pikantai, jo izmantots svaigais ķiploks. Ja nepatīk svaigie, var izmantot iepriekš ceptus vai sautētus ķiplokus.
  5. Pasniedz kopā ar dažādiem dārzeņiem.

Komentāri: