Šie cepumi ar savu formu un krāsām rada asociācijas ar Adventes vainagu, tāpēc īpaši piemēroti jaukajam gaidīšanas laikam. Cepumi no ārpuses ir trausli, bet iekšpusē – sulīgi. Tie labi papildinās svētku galdu, uz kura kūpēs karsta, pēc kanēļa un citrusaugļiem smaržojoša dzēriena krūzes.
Gatavošanā var iesaistīt mājiniekus, jo apaļās mīklas bumbiņas ir jāveido ātri, kamēr mīkla nav zaudējusi savu elastību. Tā kā gatavie cepumi izskatās krāšņi un kārdinoši, bet to gatavošanas process ir pavisam vienkāršs, iesakām pamēģināt arī iesācējiem, kam ļoti gribas kādu iepriecināt un pārsteigt!
Variācijas par tēmu:
Ievārījumu katrs var izvēlēties pēc garšas – skābo ķiršu, brūkleņu, dzērveņu vai aprikožu. Īstiem kārumniekiem noteikti garšos biezāks aveņu vai zemeņu džems.
Var izmantot jebkurus riekstus – valriekstus, lazdu riekstus, mandeles, Indijas riekstus.
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus ielej lēzenā šķīvī.
Riekstus sakapā un saber lēzenā šķīvī.
Bļodā viendabīgā masā saputo mīkstu sviestu, cukuru, olas dzeltenumus, sulu no ½ citrona un norīvētu citrona miziņu. Pakāpeniski pievieno miltus, bet tikai tik daudz, līdz veidojas elastīga masa, kas nelīp pie rokām.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 140º- 150ºC. Veido cepumus, no mīklas saveļot valrieksta lieluma bumbiņas. Katrā iespiež bedrīti. Tad katru cepumu iemērc olas baltumā, pēc tam – sakapātos riekstos, lai ap bedrīti veidotos riekstu gredzens.
Cepumus kārto uz ietaukotas un ar miltiem apkaisītas vai ar cepamo papīru apklātas cepamās plāts tā, lai riekstu gredzens būtu augšpusē un starp cepumiem būtu pirksta platuma atstarpes, jo cepoties tie nedaudz uzbriedīs.
Iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī cep, līdz cepumi ir skaistā, gaiši dzeltenā krāsā. Vēl siltos cepumus pilda ar ievārījumu. Vislabāk der skābeni, biezi ievārījumi.
Cepumi ir brīnumaini garšīgi gan tajā pašā dienā, gan nākamajā, kad ievārījums tajos iesūcies.
Miltu daudzums tomēr jānorāda,pieliku diezgan daudz,bet ieguvu izplūdušas pankūciņas,vai temperatūra arī nav par zemu?