Šī ir recepte brīvdienām, kad gribas izmēģināt jaunu garšu salikumu. Šoreiz vienojām kopā ābolu sulīgo skābumu ar gaļas pamatīgumu, maltai gaļai sulīgumam klāt jaucot aknas. Tas ir ēdiens pats par sevi, ko neprasās papildināt ar tradicionālām piedevām – rīsiem vai kartupeļiem.
Ābolu ‘muciņas’ iederēsies arī svētku reizē, kad gribas pārsteigt ciemiņus ar ko neparastāku.
Ābolus izvēlējāmies cietus un stingrus, lai tos varētu viegli izgrebt. Klāt labi garšos svaiga jogurta un Fetas siera mērcīte.
Variācijas par tēmu:
Pildījumu var dažādot, pievienojot riekstus pēc izvēles, kā arī žāvētas melnās plūmes. Maltās gaļas vietā izmantojiet smalki sagrieztu vistas fileju. Pildījumu var pagatavot arī veģetāru, par pamatu izmantojot saceptus sīpolus, papriku, ābolu mīkstumu, riekstus un žāvētos augļus.
Ābolus noskalo, nogriež tiem ‘vāciņu’ un izdobj, izņemot sēklas un mīkstumu. Mēģiniet dobt tā, lai paliktu maksimāli plānas ābola ‘sieniņas’.
Mīkstumu sagriež mazos gabaliņos un apslaka ar citronu sulu.
Ar citronu sulu apslaka arī izgrebtās ābolu ‘muciņas’.
Aknas noskalo, noņem plēves un samaļ vai smalki sakapā ar asu nazi.
Aknas pievieno maltajai gaļai. Pieber sāli, piparus un samaisa.
Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Saulē kaltētos tomātus sagriež mazos gabaliņos.
Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus. Pievieno malto gaļu un, nepārtraukti maisot, cep ~ 10 minūtes.
Cepšanas laikā pieliek tomātus un ābolu mīkstumu.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Katru ābola ‘muciņu’ līdz malām piepilda ar gaļas pildījumu.
Jau piepildītai uzliek virsū sviesta piciņu un ielej 1–2 ēdamkarotes vīna. Katram ābolam var mēģināt uztupināt atpakaļ ‘vāciņu’, bet mēs to nedarījām.
Pildītos ābolus sarindo uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un liek cepeškrāsnī cepties 200 ° temperatūrā 30 minūtes. Pasniedz karstu, klāt servējot svaigu mērci. Mēs sagatavojām jogurta un Fetas siera mērci (recepti skatiet Padomu sadaļā).
Tiešām lieliska recepte! Paldies!