Šī torte nudien ir grezna, bagātīga un ar savu rozīnīti – tiešā un pārnestā nozīmē. Tortes ābolu pildījuma pamatmasai patiesi klāt ir rozīnes, tomēr galvenais, ko gribam akcentēt, ir marcipāns, kas klasiskai ābolu kūkai piedod īpašu, neatkārtojamu garšas buķeti.
Kūkas pamatnei:
Pildījumam:
Kūkas pārziešanai:
Pagatavo mīklu: miltus, pūdercukuru, mīkstu sviestu un olu samīca viendabīgā mīklā, pievienojot 1–2 ēdamkarotes auksta ūdens.
Veidnē ieklāj cepamo papīru un ietauko malas. Ieklāj izrullētu mīklu. No mīklas veido sānu maliņas ~5 cm augstumā. Pamatni viegli sadursta ar dakšu. Formu pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī.
Rozīnes noskalo un aplej ar verdošu ūdeni. 2 ābolus atliek malā. Pārējos nomizo un sagriež mazos gabaliņos vai šķēlītēs.
Katlā ielej ~ 400 ml ābolu sulas, pievieno 4 ēdamkarotes citronu sulas un cukuru. Pievieno rīvētu citrona miziņu, rozīnes un ābolus. Pavāra 2–3 minūtes.
Vaniļas pudiņu un cieti samaisa ar 100 ml ābolu sulas un pievieno ābolu masai. Tāpat pievieno mannu un izmaisa.
2 ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un samaisa ar 2 ēdamkarotēm citronu sulas.
Marcipānu sagriež mazos gabaliņos.
Tortes formu ar sagatavoto mīklu izņem no ledusskapja, uzklāj cepamo papīru un uzber zirņus vai putraimus. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un liek cepties mīklas pamatni. Cep 20 minūtes. Tad ņem ārā no krāsns, noņem papīru un zirņus.
Uz pamatnes uzkaisa marcipāna gabaliņus, uzliek ābolu pildījumu un virsū kārto ābolu šķēlītes.
Liek cepties. Cep ~ 45 minūtes. ~ 15 minūtes pirms cepšanas beigām uzziež kūkai ievārījumu un gar malām uzkaisa mandeļu skaidiņas. Liek atpakaļ krāsnī. Kūku pirms pasniegšanas atdzesē.
Komentāri: