Karamelizēto ābolu kārtai:
Krēma kārtai:
Bezē virskārtai:
Variācijas par tēmu:
Ja gatavojat šī deserta oriģinālvariantu ar banāniem, tad jums būs nepieciešami 6 stingri, pazaļi banāni. Tos nomizojiet, sagrieziet katru 8 daļās un lietojiet ābolu vietā. Pārējā receptes pagatavošanas gaita nemainās.
Cukuru ber uz sakarsētas pannas, pievieno siltu ūdeni.
Pievieno medu un maisa, kamēr cukurs izkusis. Tad atstāj uz mērenas liesmas vārīties, palaikam apmaisot, kamēr veidojas bieza, zeltaini brūna karamele.
Ābolus nomizo un sagriež paprāvos gabalos. Apslaka ar laima sulu, lai nesabrūnē.
Kad karamele gatava, pannā ber ābolus un ar lāpstiņu apmaisa, lai visi ābolu gabaliņi ir nosegti. Pavāra vēl 5 minūtes, lai āboli paliek mīkstāki.
Formu iesmērē ar sviestu. Vispirms formā liek karamelizētos ābolus.
Katliņā lej kondensēto pienu, pilnpienu, pievieno olu dzeltenumus.
Pievieno kukurūzas cieti. Katliņu liek uz plīts un uz mērenas liesmas, nepārtraukti maisot, gatavo, kamēr krēms ir sabiezējis. Tas var aizņemt pat 30 minūtes.
Kad krēms ir sabiezējis, katliņu noņem no liesmas un krēmā iemaisa vaniļas ekstraktu un sviesta piciņu. Krēmu pārlej pāri āboliem.
Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un no ½ laima norīvētu miziņu. Sāk kult. Kad veidojas pirmās putas, pakāpeniski pievieno cukuru. Kuļ, kamēr putas ir stingras.
Tad tās kā mākoņus pārklāj pāri krēmam un liek cepeškrāsnī.
Cep 175 °C temperatūrā 15–20 minūtes, kamēr bezē cepure ir zeltaini brūna.
Saldo var ēst gan siltu, gan arī aukstu. Tas nav tik stingrs, lai grieztu kā kūku, tādēļ to liek ar karoti deserta traukos.
Komentāri: