Ābolu bezē deserts

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

Karamelizēto ābolu kārtai:

  • 2,5 glāzes cukura (~ 500 g)
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 0,5 glāzes ūdens (~ 150 ml)
  • 4 lieli vai 6 vidēji skābeni āboli
  • ½ laima

Krēma kārtai:

  • 4 olu dzeltenumi
  • 300 ml kondensētā piena ar cukuru
  • 500 ml pilnpiena (vēlams 3,5%)
  • 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes (var aizstāt ar kartupeļu cieti)
  • 1 tējkarote sviesta
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta

Bezē virskārtai:

  • 4 olu baltumi
  • ½ laima miziņa
  • 8 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana

  1. Cukuru ber uz sakarsētas pannas, pievieno siltu ūdeni.
  2. Pievieno medu un maisa, kamēr cukurs izkusis. Tad atstāj uz mērenas liesmas vārīties, palaikam apmaisot, kamēr veidojas bieza, zeltaini brūna karamele.
  3. Ābolus nomizo un sagriež paprāvos gabalos. Apslaka ar laima sulu, lai nesabrūnē.
  4. Kad karamele gatava, pannā ber ābolus un ar lāpstiņu apmaisa, lai visi ābolu gabaliņi ir nosegti. Pavāra vēl 5 minūtes, lai āboli paliek mīkstāki.
  5. Formu iesmērē ar sviestu. Vispirms formā liek karamelizētos ābolus.
  6. Katliņā lej kondensēto pienu, pilnpienu, pievieno olu dzeltenumus.
  7. Pievieno kukurūzas cieti. Katliņu liek uz plīts un uz mērenas liesmas, nepārtraukti maisot, gatavo, kamēr krēms ir sabiezējis. Tas var aizņemt pat 30 minūtes.
  8. Kad krēms ir sabiezējis, katliņu noņem no liesmas un krēmā iemaisa vaniļas ekstraktu un sviesta piciņu. Krēmu pārlej pāri āboliem.
  9. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un no ½ laima norīvētu miziņu. Sāk kult. Kad veidojas pirmās putas, pakāpeniski pievieno cukuru. Kuļ, kamēr putas ir stingras.
  10. Tad tās kā mākoņus pārklāj pāri krēmam un liek cepeškrāsnī.
  11. Cep 175 °C temperatūrā 15–20 minūtes, kamēr bezē cepure ir zeltaini brūna.
  12. Saldo var ēst gan siltu, gan arī aukstu. Tas nav tik stingrs, lai grieztu kā kūku, tādēļ to liek ar karoti deserta traukos.

 

Variācijas par tēmu:

Ja gatavojat šī deserta oriģinālvariantu ar banāniem, tad jums būs nepieciešami 6 stingri, pazaļi banāni. Tos nomizojiet, sagrieziet katru 8 daļās un lietojiet ābolu vietā. Pārējā receptes pagatavošanas gaita nemainās.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cukuru ber uz sakarsētas pannas, pievieno siltu ūdeni.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno medu un maisa, kamēr cukurs izkusis. Tad atstāj uz mērenas liesmas vārīties, palaikam apmaisot, kamēr veidojas bieza, zeltaini brūna karamele.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ābolus nomizo un sagriež paprāvos gabalos. Apslaka ar laima sulu, lai nesabrūnē.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad karamele gatava, pannā ber ābolus un ar lāpstiņu apmaisa, lai visi ābolu gabaliņi ir nosegti. Pavāra vēl 5 minūtes, lai āboli paliek mīkstāki.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Formu iesmērē ar sviestu. Vispirms formā liek karamelizētos ābolus.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katliņā lej kondensēto pienu, pilnpienu, pievieno olu dzeltenumus.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno kukurūzas cieti. Katliņu liek uz plīts un uz mērenas liesmas, nepārtraukti maisot, gatavo, kamēr krēms ir sabiezējis. Tas var aizņemt pat 30 minūtes.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad krēms ir sabiezējis, katliņu noņem no liesmas un krēmā iemaisa vaniļas ekstraktu un sviesta piciņu. Krēmu pārlej pāri āboliem.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un no ½ laima norīvētu miziņu. Sāk kult. Kad veidojas pirmās putas, pakāpeniski pievieno cukuru. Kuļ, kamēr putas ir stingras.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tad tās kā mākoņus pārklāj pāri krēmam un liek cepeškrāsnī.

11. pagatavošanas solis
??????????????????????

Cep 175 °C temperatūrā 15–20 minūtes, kamēr bezē cepure ir zeltaini brūna.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saldo var ēst gan siltu, gan arī aukstu. Tas nav tik stingrs, lai grieztu kā kūku, tādēļ to liek ar karoti deserta traukos.