Recepte

Āboli kārtainajā mīklā ar saldējumu un sāļo karameli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Šis deserts vislabāk pagatavojams tieši rudenī, jo tā sastāvā ir šim gadalaikam raksturīgas dabas veltes – gan āboli, gan dažādas ogas, gan rieksti. Protams, mūsdienās visi šie labumi visu gadu pieejami arī veikalos, tāpēc, ja ārā nav rudens, nebēdā un dodies uz bodi.

Ābolus šķirnes cepšanai vari izvēlēties visdažādākās, taču jāņem vērā, ka cietāki āboli jācep ilgāk. Tajā pat laikā, ja izvēlēsies pārāk mīkstu ābolu šķirni, tad var gadīties, ka tas saies putrā.Arī ābolu pildījumam vari izvēlēties sev tīkamās ogas un riekstus vai arī tikai ogas, vai tikai riekstus. Receptē minētās ogas un rieksti ir pēc ”Gatavo 3” lieliskā meistara Uģa gaumes.Svarīgi ņemt vērā, ka karameles sastāvā izmantojamajam saldajam krējumam jābūt istabas temperatūrā vai siltākam. Tikmēr sviestam tā izmantošanas brīdī jābūt aukstam.

Uģis Veits

Autors: Uģis Veits

Uģis ir šefpavārs Valmiermuižas alus vēstniecībā Rīgā, kā arī TV3 raidījuma Gatavo 3 seja.

Sastāvdaļas

 Āboliem:

  • 4 āboli
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 100 g baltā cukura
  • 1 tējkarote malta ingvera
  • 2 loksnes kārtainās rauga mīklas
  • 1 ola
  • 1 paciņa plombīra saldējuma

Pildījumam:

  • 30 g valriekstu
  • 30 g lazdu riekstu
  • 50 g žāvētu plūmju
  • 20 g rozīņu
  • 20 g kaltētu dzērveņu

Karamelei:

  • 90 g muskovado cukura
  • 60 ml saldā krējuma
  • 30 g sviesta
  • sāls

Pagatavošana

  1. Sagatavo pildījumu, sasmalcinot žāvētos augļus un riekstus.
  2. Nogriež āboliem galus tā, lai viens gals paliek ciet, iztīra serdes un nomizo āboliem mizu.
  3. Sajauc cukuru ar ingveru un kanēli un kārtīgi izvārta nomizotos ābolus šajā maisījumā.
  4. Izveltnē kārtaino rauga mīklu, uz tās liek ābolus, serdes vietā liek pildījumu, ābolus ietin mīklā un apsmērē ar olu. Liek cepties krāsnī 180ºC temperatūrā 10 līdz 20 minūtes vai kamēr āboli zeltaini brūni.
  5. Kamēr āboli cepas, katliņā liek brūno cukuru, pievieno nedaudz ūdens, ļauj cukuram izkust un savilkties.
  6. Strauji maisot, cukuram pievieno siltu saldo krējumu, izmaisa. Pievieno sāli un lēnām, pa gabaliņam iemaisa sviestu, atdzesē karameli.
  7. Ābolus izņem no krāsns, liek traukā, pasniedz ar vaniļas saldējumu un sāļās karameles mērci.

Komentāri:

Jūsu komentārs: