Par melleņu vērtīgajām īpašībām nešaubās neviens, tāpēc tās pat iekļautas kosmonautu ēdienkartē. Tās uzlabo redzi, pastiprina redzes asumu un samazina acu nogurumu. Mellenes arī palēnina organisma novecošanās procesus – tās ir ļoti ieteicamas atmiņai, darbojas pret muskuļu nespēku, redzes pasliktināšanos un kustību koordinācijas traucējumiem. Mellenes satur daudz vairāk mangāna nekā jebkuras citas ogas, tajās ir C, B1, B2 vitamīni, karotīns, miecvielas, pektīni, cukurs (5–6%), dažādas vērtīgas organiskās skābes (citronskābe, ābolskābe, dzintarskābe, benzoskābe, pienskābe, skābeņskābe utt.). Mellenes izmanto mazasinības, podagras, reimatisma un ar vielmaiņas traucējumiem saistītu slimību ārstēšanā, turklāt mellenēs ir ļoti maz kaloriju – krūze melleņu (aptuveni 150 g) satur tikai 84 kcal. Lai arī ogas ir saldas, to glikēmiskais indekss ir zems. Uzturā mēs lietojam gan meža mellenes, gan krūmmellenes, bet daudzi uzskata, ka tieši meža mellenes ir vērtīgākas. Lai arī vairākums rādītāju tiešām ir par labu meža mellenēm, antioksidantu ziņā spēcīgas būs abas šķirnes, tā ka var ēst tās ogas, kas vieglāk pieejamas.
Komentāri: