Padoms

Svētku laikā sasildies ar karstvīnu!

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Karstvīna sākumi meklējami viduslaikos. 14. gs. beigās izdotā pavārgrāmatā, ko sarakstījuši karaļa Riharda Otrā galma pavāri, atrodama viena no pirmajām pierakstītajām karstvīna receptēm. Receptes sākumā jāsamaļ kanēlis, ingvers, galangals, krustnagliņas, muskatrieksti, majorāns, kardamons, aframoma sēklas un garais pipars un viss jāvāra kopā ar vīnu – rezultāts gan mūsdienu gaumei sanāk ārkārtīgi spēcīgs un garšvielas maltā formā pilnībā pārņem garšu.

Pārskatot un izmēģinot dažādas karstvīna receptes, mēs palikām pie Džeimija Olivera 2 soļu metodes, mazliet pavariējot ar garšvielām, samazinot cukura daudzumu un pievienojot rozīnes skandināvu stilā. Šai 2 soļu pagatavošanas metodei ir divi lieli plusi – aromātisko sīrupa bāzi var sagatavot vairākas dienas iepriekš, lai izvairītos no stresa Ziemassvētku dienā, turklāt karsējot garšvielas atsevišķi, alkohols neiztvaikos gaisā.

Lai vieglāk saliet karstvīnu glāzēs, pirms pievieno vīnu, visas garšvielas var ietīt marlītē.

 

 

 

 

Sastāvdaļas (šis daudzums paredzēts 8x200ml porcijām):

  • 1 citrona miziņa
  • 2 apelsīna miziņas
  • 150g cukura
  • 8 krustnagliņas
  • ingvera šķēlītes no īkšķa izmēra ingvera
  • 2 kanēļa standziņas
  • 3 apdedzinātas lauru lapas
  • Paliela šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
  • 1 vaniļas pāksts, pārgreizta gareniski uz pusēm
  • 2 anīsa zvaigznes
  • 5 kardamona pākstiņas
  • 20 rozīnes (sauja)
  • 2 pudeles sarkanvīna vai 2 litri ābolu sulas

Pagatavošana:

  1.  Nomizo ārējo miziņu no apelsīna/citrona un/vai laima ar kartupeļu mizotāju (bez baltās daļas, jo tā būs rūgta. Cukuru ieliek katliņā kopā ar visām garšvielām, izņemot anīsu (jo tā aromāts lielos daudzumos ir pārāk specifisks), un pārlej pāri vīnu un sulu no diviem apelsīniem, lai tas noklātu cukuru. Izkausē cukuru un tad ļauj vārīties kādas 10-15 minūtes, lai izdalās aromāti no garšvielām. Ja šķidrums iztvaikojis pārāk daudz, un šķiet, ka aromāts vēl nav jūtams pietiekami, var pievienot mazliet vairāk ūdeni.
  2. Tad garšvielu bāzei pievieno abas pudeles vīna un anīsu. Vīnu sakarsē pirms pasniegšanas, līdz tas ir silts, aptuveni 5-10 minūtes. Pasniedz uzreiz. Glāzes var dekorēt ar apelsīna daiviņām, kurās saspraustas krustnagliņas vai pievienot katrā glāzītē šķērsām pārgrieztas ābola šķēlītes (lai var redzēt ābola “zvaigznīti”).

Variācijas par tēmu:

Bezalkaholiskajai versijai var izmantot tās pašas garšvielas, bet vīna vietā pievienot ābolu sulu. Šim procesam nebūs nepieciešams pievienot cukuru kā arī karsēt sulu atsevišķi. Ābolu sulu var pievienot visu uzreiz, jo nav jāuztraucas par to, ka alkahols vāroties iztvaikos.

Komentāri: