Karstvīna sākumi meklējami viduslaikos. 14. gs. beigās izdotā pavārgrāmatā, ko sarakstījuši karaļa Riharda Otrā galma pavāri, atrodama viena no pirmajām pierakstītajām karstvīna receptēm. Receptes sākumā jāsamaļ kanēlis, ingvers, galangals, krustnagliņas, muskatrieksti, majorāns, kardamons, aframoma sēklas un garais pipars un viss jāvāra kopā ar vīnu – rezultāts gan mūsdienu gaumei sanāk ārkārtīgi spēcīgs un garšvielas maltā formā pilnībā pārņem garšu.
Pārskatot un izmēģinot dažādas karstvīna receptes, mēs palikām pie Džeimija Olivera 2 soļu metodes, mazliet pavariējot ar garšvielām, samazinot cukura daudzumu un pievienojot rozīnes skandināvu stilā. Šai 2 soļu pagatavošanas metodei ir divi lieli plusi – aromātisko sīrupa bāzi var sagatavot vairākas dienas iepriekš, lai izvairītos no stresa Ziemassvētku dienā, turklāt karsējot garšvielas atsevišķi, alkohols neiztvaikos gaisā.
Lai vieglāk saliet karstvīnu glāzēs, pirms pievieno vīnu, visas garšvielas var ietīt marlītē.
Sastāvdaļas (šis daudzums paredzēts 8x200ml porcijām):
Pagatavošana:
Variācijas par tēmu:
Bezalkaholiskajai versijai var izmantot tās pašas garšvielas, bet vīna vietā pievienot ābolu sulu. Šim procesam nebūs nepieciešams pievienot cukuru kā arī karsēt sulu atsevišķi. Ābolu sulu var pievienot visu uzreiz, jo nav jāuztraucas par to, ka alkahols vāroties iztvaikos.
Komentāri: