Padoms

Cik vērtīgs patiesībā ir bumbieris

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Jau kopš aizvēsturiskiem laikiem cilvēks ir pazinis ābolu radinieku – bumbieri. Salīdzinoši vēsos klimatos, tie tikuši kultivēti un izmantoti pārtikā, bet to nosaukums vai tā ekvivalenti sazīmējami kā ķeltu, tā slāvu valodās un bumbierkoks audzēts kā no Kaspijas jūras tā līdz Atlantijas okeāna krastiem.
Arī senā Roma nav izņēmums, kur bumbierim pazina 30 dažādas šķirnes. Romieši parasti bumbieri, līdzīgi kā ābolus, ēda neapstrādātus vai vārīja. Bet kādā senā romiešu pavārgrāmatā atrasta arī jau aromatizēta, sautēta bumbiera suflē recepte.
Savukārt Ķīnā bumbieris ticis kultivēts jau aptuveni 3000 gadus un visticamāk šī ģints cēlusies tieši no mūsdienu Ķīnas rietumu daļas, no kuras tad pēcāk izplatījusies gar kalnu grēdām uz ziemeļiem un dienvidiem. Varbūt tāpēc nav brīnums, ka arī mūsdienās lielākā bumbieru ražotājvalsts ir tieši Ķīna, kas gadā izaudzē vairāk kā 15 000 000 tonnu.
Cilvēki bumbieri tik ļoti iemīlējuši visā pasaulē, ne tikai tā garšas īpašību dēļ, bet arī tāpēc, ka tas ir veselīgs. Bumbieri ir lieliski šķiedrvielu avoti un satur daudz A, B6, B12 un C vitamīnus, kā arī kalciju, magniju, un dzelzi. No labajām vielām, kas cilvēkam ir tik svarīgas uzturā, bumbieris satur pektīnu (šķīstošu šķiedrvielu) un celulozi (nešķīstošu šķiedrvielu). Vienā vidēja lieluma bumbierī ir aptuveni 350 kJ un 4 g šķiedrvielu. To miziņas un gludās faktūras dēļ, Eiropā tos mēdz dēvēt arī par “sviesta augļiem”. Bumbieris receptēs ir sastopams visdažādākajos veidos – desertos, uzkodās un salātos, kā arī kā salda un pikanta piedeva pamatēdieniem.
Taču vērtīgi nav tikai paši augļi. No bumbiera koksnes gatavo kā ekskluzīvus un dārgus mūzikas instrumentus un mēbeles, tā virtuves priekšmetus (karotes, kausiņus u.tml.), tā kā tie nepieņem krāsu, garšu vai ēdiena aromātu un nedeformējas pat pēc neskaitāmiem mērcēšanas un žāvēšanas cikliem. Savukārt bumbiera lapas Eiropā tikušas pīpētas, pirms eiropieši iepazina tabaku. Ar bumbiera malku var arī lieliski kūpināt gaļu.
Kaut arī paradīzes dārza aizliegtā augļa statuss un galvenā loma tika ābolam, apsolām, ka tā tuvais radinieks “bumbieris” – jums neliks vilties. Tas būs tik pat gards, cik veselīgs, un arī sirdsapziņa paliks neskarta, to baudot.

Komentāri:

  • James says:

    Ultimately, a dilemma that I’m passionate about. I have looked for data of this caliber for the previous various hours. Your internet site is greatly appreciated.

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no Facebook