Zosu aknu pastēte un žāvētu plūmju džems

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Vīnzinis Jānis Kaļķis iesaka pie šīs maltītes baudīt Amossa Kidzmarauli. Pastētes sāļums pretstatīsies vīna saldumam, bet plūmju džems papildinās vīna saldumu.

Sastāvdaļas

  • 200 g žāvētu tumšo plūmju
  • 300 ml kvasa
  • 2–3 anīsa zvaigznes
  • 50 ml ābolu etiķa
  • ½ neliela čili
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • 1–2 daiviņas ķiploku
  • 100 g sviesta
  • 500 g zosu aknu
  • 300 ml saldā krējuma
  • saldskābmaize vai skābmaize pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Nomizo sīpolu, burkānu un ķiplokus. Visu smalki sagriež un sasautē katliņā ar nelielu daudzumu eļļas. Zosu aknas notīra, sagriež smalkāk, pievieno katlam un apcep. Pievieno saldo krējumu, sāli un novāra. Liek blenderī un kuļot lēnām pievieno aukstu sviestu. Pastēti lej burciņā vai traukā, pārklāj un atdzesē ledusskapī.
  2. Plūmes liek traukā, aplej ar kvasu, pievieno etiķi, anīsu un čili. Ļauj uz nakti vai vismaz 6 stundas uzbriest. Liek visu katliņā un savāra, pēc garšas pievieno sāli vai etiķi. Izņem anīsa zvaigzni, un plūmes viegli sakuļ blenderī vai saspaida ar dakšu.
  3. Uz maizes smērē pastēti kopā ar pikanto plūmju džemu.