Gadās lēni un nesteidzīgi rīti, kad gribas izbaudīt īpašākas brokastis. Šie salāti ir šāda rīta cienīgi – uztura ziņā viegli, garšā – karaliski bagātīgi un visbeidzot – vienkārši un ātri pagatavojami.
Siera pikantums un bumbieru maigums viens otru papildina, bet medū glazētie rieksti ir kā punktiņš uz “i”.
Mērcei:
Variācijas par tēmu:
Šie salāti labi garšos arī pārlieti ar zaļumu pesto vai vieglu jogurta-fetas siera mērci.
Dažādībai bagātiniet salātus ar gabaliņos sagrieztām plūmēm!
Der zināt:
Pelējuma siera gatavošanā izmantotās pelējuma kultūras piešķir sieriem pikantu smaržu un garšu. Viens no zināmākajiem pelējuma sieriem ir Rokforas siers. Vēsturiski Rokforas sieru Francijā gatavoja no aitas piena, taču citur pasaulē un arī Latvijā to izgatavo no govs piena. Siers nogatavojas pateicoties pareizām ūdens un gaisa attiecībām, kas nonāk pagrabā. Visu cauru gadu mitrums pagrabā nav mazāk par 90-95%, bet temperatūra telpu iekšienē ir no 7 līdz 16 °C.
Pannā uzkarsē medu un ~ 5-7 minūtes apcep riekstus.
Kad rieksti ir ieskauti medus glazūrā, tos pārliek lielākā šķīvī atsevišķi vienu no otra, lai tie nesalīp.
Salātus noskalo un nosusina. Ja nepieciešams, salātlapas saplucina sīkākos gabalos.
Bumbierus noskalo. Ja miza ir bieza, nomizo. Sagriež plānās šķēlēs, pārslaka ar citrona sulu.
Sieru sagriež nelielos gabaliņos.
Lapu salātus kārto uz šķīvja, virsū liekot bumbiera šķēlītes un Rokforas sieru.
Pagatavo mērci: visas sastāvdaļas sakuļ viendabīgā mērcē un pārlej pāri salātiem.
Pārkaisa riekstus un pasniedz nekavējoties!
Komentāri: