Zaķcepumi

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Lieldienām ir spēcīgas kristīgās tradīcijas, tomēr lielā mērā tie visiem ir mīļi tieši sava bērnišķīguma dēļ. Šie zaķcepumi atkausēs ne tikai bērnu sirdis, bet liks pasmaidīt arī citkārt drūmajiem un nopietnajiem onkuļiem.

Sastāvdaļas

  • 250 g miltu
  • 0,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • 0,2 tējkarotes sāls
  • 115 g sviesta istabas temperatūrā
  • 75 g cukura
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 25 g šokolādes
  • sarkanā pārtikas krāsviela vai nedaudz biešu sulas

Pagatavošana

  1. Miltus sajauc kopā ar cepamo pulveri un sāli.
  2. Sviestam istabas temperatūrā pievieno cukuru, un visu saputo viendabīgā gaišā masā. Konsistencei jābūt kā krēmam.
  3. Pievieno olas dzeltenumu un vaniļas ekstraktu un turpina putot, kamēr masa atkal ir viendabīga.
  4. Sviesta masā pakāpeniski iemaisa miltu maisījumu, līdz veidojas mīksta, plastiska mīkla.
  5. No mīklas atdala nelielu valrieksta izmēra gabaliņu. Šim mīklas pikucim pievieno pāris pilienu sarkanās pārtikas krāsvielas vai tējkaroti biešu sulas un mīca, līdz visa mīkla ir vienmērīgā rozā krāsā.
  6. Veido zaķīšus: mīklu sadala valrieksta lieluma gabaliņos. Vispirms katru gabaliņu saveļ bumbiņā, tad no bumbas izveido ovālu formu.
  7. No rozā mīklas katram zaķītim izveido austiņas un astīti. Austiņas ieteicams taisīt garākas, jo cepšanas laikā tās mēdz sarauties.
  8. Katram zaķītim ar kociņu vai zobu bakstāmo izveido divas actiņas. Visus zaķcepumus izkārto uz cepešplāts un liek ledusskapī uz 1 stundu “atpūsties”.
  9. Pēc stundas cepumus cep 15–18 minūtes līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Krāsa cepumiem īpaši nemainīsies. Tiem būtu jāsaglabājas maigi zeltainā smilšu krāsā.
  10. Kad cepumi atdzisuši, tiem iekrāso actiņas. To dara, ar zobu bakstāmo kociņu uzzīmējot izkausētu šokolādi iepriekš iezīmētajās acu vietiņās.
1. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-1-2

Miltus sajauc kopā ar cepamo pulveri un sāli.

Sviestam istabas temperatūrā pievieno cukuru, un visu saputo viendabīgā gaišā masā. Konsistencei jābūt kā krēmam.

2. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-3

Pievieno olas dzeltenumu un vaniļas ekstraktu un turpina putot, kamēr masa atkal ir viendabīga.

3. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-4

Sviesta masā pakāpeniski iemaisa miltu maisījumu, līdz veidojas mīksta, plastiska mīkla.

4. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-5

No mīklas atdala nelielu valrieksta izmēra gabaliņu. Šim mīklas pikucim pievieno pāris pilienu sarkanās pārtikas krāsvielas vai tējkaroti biešu sulas un mīca, līdz visa mīkla ir vienmērīgā rozā krāsā.

5. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-6

Veido zaķīšus: mīklu sadala valrieksta lieluma gabaliņos. Vispirms katru gabaliņu saveļ bumbiņā, tad no bumbas izveido ovālu formu.

6. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-7

No rozā mīklas katram zaķītim izveido austiņas un astīti. Austiņas ieteicams taisīt garākas, jo cepšanas laikā tās mēdz sarauties.

7. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-8

Katram zaķītim ar kociņu vai zobu bakstāmo izveido divas actiņas. Visus zaķcepumus izkārto uz cepešplāts un liek ledusskapī uz 1 stundu “atpūsties”.

8. pagatavošanas solis
Zaķcepumi-9-10

Pēc stundas cepumus cep 15–18 minūtes līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Krāsa cepumiem īpaši nemainīsies. Tiem būtu jāsaglabājas maigi zeltainā smilšu krāsā.

9. pagatavošanas solis
Zaķcepumi_galvenā3

Kad cepumi atdzisuši, tiem iekrāso actiņas. To dara, ar zobu bakstāmo kociņu uzzīmējot izkausētu šokolādi iepriekš iezīmētajās acu vietiņās.