Vistu aknu terīne ar portvīnu un konjaku

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
4 personām

Ziemassvētki un Jaunais gads Francijā daudziem nav iedomājams bez aknu pastētes jeb foie gras. Patiesībā tas nav nekāds lētais prieks, tomēr, neizmantojot tradicionāli šim foie gras nepieciešamās speciāli audzētās aknas, ir iespējams pagatavot gardu, svinīgu un svētku maltītei piemērotu ēdienu. Iesak;am pam;e;gin;at pagatavot šo ēdienu izmantojot vistu vai cāļu akniņas. Pilnīgai terīnes garšai būtu vēlams pievienot gan portvīnu, gan konjaku, bet ja nevēlaties izmantot alkoholu, tad to soli arī var izlaist.

Sastāvdaļas

500–600 g vistu aknu (var izmantot arī cāļu aknas)
100 g pīļu tauku (ja nav iespējams tikt pie pīļu taukiem, labi garšos un nebūs nepareizi izmantot arī cūku taukus)
1 pilna ēdamkarote miltu
10–12 g sāls
šķipsniņa svaigi maltu melno piparu
1 ēdamkarote piena pulvera
1 pilna ēdamkarote kūpinātas paprikas pulvera
2 olas
250 g saldā krējuma
20 g konjaka
45 g portvīna
2 šalotes sīpoli
2 daiviņas ķiploku
olīveļļa cepšanai

Pagatavošana

1. Vispirms sagatavo cepamo trauku, kurā gatavosiet pastēti. Plānā kārtiņā izsmērē to ar pīļu taukiem vai olīveļļu.
2. Uz pannas olīveļļā apcep smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Sautē, līdz tie ir gatavi, gandrīz caurspīdīgi, bet ne apdeguši. Atdzesē.
3. Blendera traukā sablendē aknas. Pievieno miltus, sāli, piparus, piena pulveri, paprikas pulveri un olas. Visu vēlreiz labi sablendē. Šai masai pievieno izkausētus taukus. Dara to lēnām, nepārtraucot blendēšanu vai arī lejot pa mazai daļai un pēc katras reizes sablendējot. Pievieno saldo krējumu un turpina mierīgi blendēt, līdz masa viendabīga.
4. Masai pievieno konjaku un portvīnu, liek bļodā, labi samaisa, pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus.
5. Sakarsē cepeškrāsni līdz 140 °C temperatūrai. Masu lej cepamajā traukā, pārklāj ar foliju un liek krāsnī uz apmēram 1,5 stundām. Ja trauks ir lēzenāks, cepšanas laiks būs īsāks. Kad pastēte gatava, liek to uz nakti ledusskapī.
6. Pasniedz ar siltu, svaigi grauzdētu maizīti.