Grilēšanas sezona jau rit pilnā sparā, līdz ar ko esam arī sagatavojuši pavisam aktuālu recepti – vistas gaļas šašliku alus un ingvera marinādē, kam klāt iederēsies arī viegli rukolas, redīsu salāti. Ja lasi šo, kad ārā laiks īsti neļauj izvilkt grilu, nebēdā šo visu vari pagatavot arī krāsnī.
Ja dosies dabā un gatavosi šašliku, tad zemāk esam sagatavojuši ari dažus ieteikumus, lai grilēšana sagādātu pēc iespējas lielāku prieku un pēc iespējas mazāk vilšanos.
Nekas tā nenosit lielisko noskaņojumu cept šašliku kā, atverot grila vāku, secināt, ka tas ir netīrs. Atzīstiet, teju katram ir nācies pirms grilēšanas vēl berzt nost milzu slāni ar piedegušu mērci vai vēl sazin ko, kas tur palicis no iepriekšējās reizes.
Padoms vienkāršs – labākais veids, kā iesākt grila pasākumu ar tīru grilu, ir vienmēr nobeigt grilēšanas ballīti ar grila notīrīšanu. Visvieglāk to notīrīt ir tad, kad grila restes vai iesmi vēl ir karsti.
Jā, diemžēl dienā ir tikai 24 stundas, un visu paspēt ir grūti, taču, ja ir atrasts laiciņš grilēšanai, vislabāk atrast arī laiciņu, lai pirms cepšanas grilu labi sakurinātu. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja izmanto restes – tām jābūt karstām. Šis punkts gan neskar gāzes grila izmantotājus, jo ar gāzes grilu viss notiek daudz ātrāk, taču, vai labāk? To atstāsim katra paša ziņā. Ja esi vienas vai otras grilēšanas metodes eksperts, atstāj savu viedokli zemāk komentārā.
Visbiežāk vilšanos sagādā pilnībā nokrauts grils ar cepamo materiālu savienojumā ar ekspektācijām pēc laba rezultāta.
Pārkrauts grils pamatā nozīmē divas problēmas. Pirmkārt, ja kaut kur kaut kas aizsvilsies (un mēs zinām, ka tā nereti gadās), tad nebūs vietas, kur pārlikt iesmu, un to nāksies turēt rokās līdz brīdim, kad liesmas mitējušās. Otrkārt, ja esi uzkrāvis uz grila par daudz ēdiena, tad kut kas no tā visa, ļoti iespējams, nemaz necepsies, bet gan tvaicēsies, un, ja tas nav tas, ko vēlies, būs vilšanās.
Gan jau katrs no mums bērnībā no vecākiem dzirdējis šādu frāzi: ”nespēlējies ar ēdienu!” Tas tiešā mērā attieksies arī uz grilēšanu. Tas, kas gaļai dod to īpašo garšu, ir process, kurā pagatavotais karamelizējas. Un tas notiek tad, kad esi uzlicis gaļu cepties un liec to mierā. Protams, cepamais ir jāpagriež uz vienu vai otru pusi, lai tas vienmērīgi pagatavotos, taču centies lieki gaļu negrozīt un nebakstīt. Ļauj tai pagatavoties no vienas puses un tad pagriez uz otru.
Komentāri: