Lēcas nav latvieša parastā ikdiena. Tās mēs tikai mācāmies interesanti pagatavot un lietot ikdienas uzturā. Šī ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama veģetāra zupa, vienlaikus arī ļoti sātīga.
Tai klāt pagatavojām karstas ciabatas garšaugu maizītes. To smalkums slēpjas šķēlīšu plānumā. Jo plānāk jums izdosies sagriezt maizi, jo trauslākas un gardākas tās būs.
Pikantajām maizītēm:
Lēcu zupai:
Burkānus notīra, noskalo un sarīvē uz rupjās rīves.
Sīpolus notīra un smalki sagriež. Ja zupai pievieno ķiplokus, tos notīra un izspiež caur ķiploku spiedi.
Tomātiem novelk miziņu un sagriež mazos gabaliņos.
Pannā uzkarsē ~ 2 ēdamkarotes eļļas un liek cepties burkānus, tomātus, sīpolus un ķiplokus. Nepārtraukti maisot, cep vēl ~ 5 minūtes. Pieber lēcas un maisot tās pakarsē pāris minūtes.
Pielej ~ 500 ml ūdens vai dārzeņu buljona (buljona recepte http://piegalda.lv/hints/darzenu-buljonu-ludzu/). Pieber pāris šķipsniņu sāls, šķipsniņu cukura, maltus melnos piparus, pēc izvēles čili piparus un vāra 10 minūtes.
Vārīšanas laikā lēcas uzbriedīs, ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni vai buljonu.
No zupas izņem timiāna zariņus. Zupu sablenderē.
Maizi sagriež plānās šķēlītēs.
Zaļumus noskalo, nosusina, atdala lapiņas un smalki sagriež.
Nelielā bļodiņā ielej 2–3 ēdam karotes eļļas, pievieno zaļumus.
Ķiploka daiviņas notīra un izspiež caur ķiploku spiedi.
Pievieno šķipsniņu sāls.
Uz katras maizītes uzsmērē garšaugu eļļas maisījumu.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru un uzliek maizītes. Maizītes cep ~ 10 minūtes.
Zupu salej porciju šķīvjos un pasniedz, papildinātu ar maizītēm.
Komentāri: