Mērcei
Kinvas graudus liek katlā aukstā ūdenī, uzvāra un vāra ~5 minūtes.
Nokāš. Graudi būs vēl pacieti. Tas nepieciešams, lai, dolmas sautējot, tie netiktu pārvārīti.
Zaļumus noskalo un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas izspiež caur ķiploku spiedi vai smalki sakapā. Tomātus noskalo un sagriež mazos gabaliņos.
Bļodā samaisa kinvu, tomātus, zaļumus, ķiplokus.
Piespiež sulu no ½ citrona un pievieno 3 ēdamkarotes eļļas. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, un samaisa visas sastāvdaļas kopā.
Vīnogu lapas noplaucē, liekot padziļā traukā un aplejot uz 30 sekundēm ar verdošu ūdeni. Nokāš.
Katla vai dziļas pannas apakšā liek 3–4 vīnogu lapas un zaļumus.
Veido dolmas – vīnogu lapu tīteņus. Lapu izklāj uz cietas pamatnes ar kātiņa vietu uz leju un stiegraino pusi (iekšpusi) uz augšu. Pie kātiņa vietas liek ēdamkaroti pildījuma.
Vispirms aizloka sānu malas un tad no kāta vietas tin uz augšu.
Tītenīšus liek katlā ar locījuma vietu uz leju. Nevajag censties lapās sabāzt maksimāli daudz pildījuma, jo sautēšanas laikā tas vēl briedīs.
Katla virspusei uzspiež atlikušā ½ citrona sulu un vēl 2–3 ēdamkarotes eļļas.
Visu pārlej ar glāzi verdoša ūdens un uz lēnas uguns sautē 15–20 minūtes.
Pagatavo mērci: ķiploka daiviņu notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un smalki sagriež. Jogurtu sajauc ar sieru, zaļumiem un ķiplokiem. Pievieno sāli, piparus un citronu sulu. Samaisa. Dolmas pasniedz ar mērci un zaļumiem pēc izvēles.
Komentāri: