Veģetāras vasaras dolmas ar kinvu, dārzeņiem un zaļumu spēku

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 1 glāze kinvas
  • 3 tomāti
  • 1 buntīte lociņu
  • 1 buntīte diļļu + nedaudz sautēšanai
  • 2–3 zariņi pētersīļu
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 1 citrons
  • 20 vīnogu lapas + 4–5 katla izklāšanai
  • eļļa
  • sāls, malti melnie pipari

Mērcei

  • 100 ml dabiskā jogurta
  • 3 ēdamkarotes svaigā siera
  • 1 neliela buntīte zaļumu
  • 1 daiviņa ķiploku
  • sāls, svaigi malti melnie pipari
  • 0,5 tējkarotes citronu sulas

Pagatavošana

  1. Kinvas graudus liek katlā aukstā ūdenī, uzvāra un vāra ~5 minūtes.
  2. Nokāš. Graudi būs vēl pacieti. Tas nepieciešams, lai, dolmas sautējot, tie netiktu pārvārīti.
  3. Zaļumus noskalo un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas izspiež caur ķiploku spiedi vai smalki sakapā. Tomātus noskalo un sagriež mazos gabaliņos.
  4. Bļodā samaisa kinvu, tomātus, zaļumus, ķiplokus.
  5. Piespiež sulu no ½ citrona un pievieno 3 ēdamkarotes eļļas. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, un samaisa visas sastāvdaļas kopā.
  6. Vīnogu lapas noplaucē, liekot padziļā traukā un aplejot uz 30 sekundēm ar verdošu ūdeni. Nokāš.
  7. Katla vai dziļas pannas apakšā liek 3–4 vīnogu lapas un zaļumus.
  8. Veido dolmas – vīnogu lapu tīteņus. Lapu izklāj uz cietas pamatnes ar kātiņa vietu uz leju un stiegraino pusi (iekšpusi) uz augšu. Pie kātiņa vietas liek ēdamkaroti pildījuma.
  9. Vispirms aizloka sānu malas un tad no kāta vietas tin uz augšu.
  10. Tītenīšus liek katlā ar locījuma vietu uz leju. Nevajag censties lapās sabāzt maksimāli daudz pildījuma, jo sautēšanas laikā tas vēl briedīs.
  11. Katla virspusei uzspiež atlikušā ½ citrona sulu un vēl 2–3 ēdamkarotes eļļas.
  12. Visu pārlej ar glāzi verdoša ūdens un uz lēnas uguns sautē 15–20 minūtes.
  13. Pagatavo mērci: ķiploka daiviņu notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un smalki sagriež. Jogurtu sajauc ar sieru, zaļumiem un ķiplokiem. Pievieno sāli, piparus un citronu sulu. Samaisa. Dolmas pasniedz ar mērci un zaļumiem pēc izvēles.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kinvas graudus liek katlā aukstā ūdenī, uzvāra un vāra ~5 minūtes.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nokāš. Graudi būs vēl pacieti. Tas nepieciešams, lai, dolmas sautējot, tie netiktu pārvārīti.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaļumus noskalo un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas izspiež caur ķiploku spiedi vai smalki sakapā. Tomātus noskalo un sagriež mazos gabaliņos.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bļodā samaisa kinvu, tomātus, zaļumus, ķiplokus.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piespiež sulu no ½ citrona un pievieno 3 ēdamkarotes eļļas. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, un samaisa visas sastāvdaļas kopā.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vīnogu lapas noplaucē, liekot padziļā traukā un aplejot uz 30 sekundēm ar verdošu ūdeni. Nokāš.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katla vai dziļas pannas apakšā liek 3–4 vīnogu lapas un zaļumus.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veido dolmas – vīnogu lapu tīteņus. Lapu izklāj uz cietas pamatnes ar kātiņa vietu uz leju un stiegraino pusi (iekšpusi) uz augšu. Pie kātiņa vietas liek ēdamkaroti pildījuma.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vispirms aizloka sānu malas un tad no kāta vietas tin uz augšu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tītenīšus liek katlā ar locījuma vietu uz leju. Nevajag censties lapās sabāzt maksimāli daudz pildījuma, jo sautēšanas laikā tas vēl briedīs.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katla virspusei uzspiež atlikušā ½ citrona sulu un vēl 2–3 ēdamkarotes eļļas.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu pārlej ar glāzi verdoša ūdens un uz lēnas uguns sautē 15–20 minūtes.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo mērci: ķiploka daiviņu notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un smalki sagriež. Jogurtu sajauc ar sieru, zaļumiem un ķiplokiem. Pievieno sāli, piparus un citronu sulu. Samaisa. Dolmas pasniedz ar mērci un zaļumiem pēc izvēles.