Cukura glazūrai:
Gatavo mīklu:
Cep piparkūkas:
Gatavo glazūru:
Gatavo mīklu:
Sviestu un cūku taukus liek katlā un uz mazas uguns izkausē.
Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu.
Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs ir izkusis. Neuzvārīt!
Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas.
Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, var maisīt uz maziem apgriezieniem, lietojot vienu putojamo dakšiņu, otru – mīklas jaukšanai paredzēto). Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.
Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, mīkla kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pievienot vairāk miltu. Mīklu pārliek katliņā vai bļodā, nedaudz pārkaisa ar miltiem, pārsedz un vismaz trīs dienas uzglabā istabas temperatūrā.
Cep piparkūkas:
Mīklu izrullē līdz 1 mm biezumam un ar formiņām izspiež figūras.
Uz plāts uzklāj cepamo papīru, piparkūkas sarindo cepšanai un pārsmērē ar sakultu olu spīdumam. Ja vēlas, piparkūkas dekorē ar magoņu sēkliņām, riekstiem, mandelēm vai krāsainiem cukura dekoriem.
Cep 180ºC ~10 min., līdz piparkūkas kļūst skaisti brūnas.
Gatavo glazūru:
Sakuļ olas baltumu līdz baltām putām, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.
Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis, vai ar sviesta nazi noziež piparkūkas ar glazūru un pārkaisa ar grauzdētiem, sasmalcinātiem riekstiem.
Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.
Piparkūkas izdevās ļoti gardas. Recepte nav sarežğīta un samērā viegli pagatavojama mīkla. Liels paldies!!!
Vai cūku tauku vietā var izmantot zosu/ pīļu taukus? Un ar ko vislabāk var aizvietot iesala ekstraktu šajā receptē? Paldies!