Vasarīgais ogu parfē

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
6 personām

Parfē ir tradicionāls franču virtuves saldais ēdiens. Tulkojumā no franču valoda parfē nozīmē saldo ēdienu, ka gatavots no olu dzeltenumiem, cukura vai cukura sīrupa un saldā krējuma, atdzesēta saldētavā. Parfē tiek papildināts ar svaigām ogām pēc izvēles.

Amerikāņi ir aizguvuši no frančiem šo deserta recepti un gatavo, tai pievienojot želatīnu, augļu liķierus un ogas vai augļus. Saldo krējumu var aizstāt ar jogurtu bez piedevām.

Pirms pasniegšanas saldo ir nepieciešams nedaudz atkausēt, lai varētu ļauties īstai garšas baudai. Pasniedzot dekorētu ar kādu piparmētras lapiņu un baudiet gan saldo, gan krāšņo vasaras vakaru.

Sastāvdaļas

  • 4 olu dzeltenumi
  • 100 g cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura vai sēkliņas no 1 vaniļas pāksts
  • 1 olas baltums
  • 300 ml saldā krējuma
  • 150–200 g saldētu upeņu un jāņogu
  • 1 rīvēta citrona miziņa
  • veidne un pārtikas plēve deserta pagatavošanai

Pagatavošana

  1. Ogas atkausē un lielāko daļu sablendē. Veselās ogas atstāj pārkaisīšanai un iemaisīšanai desertā.
  2. Ogu masai pievieno uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.
  3. Olu dzeltenumiem pievieno vaniļas cukuru, cukuru un kuļ, līdz masa kļuvusi gaiša un krēmīga.
  4. Saldo krējumu ielej atsevišķā bļodiņā, pievieno nedaudz cukura un viegli uzputo.
  5. Pievieno olu masu un visu sacilā kopā.
  6. Sablendētās ogas pievieno saldā krējuma un olu masai un vienmērīgi izcilā. Vairs neputo.
  7. Olas baltumu sakuļ stingrās putās. Kulšanas laikā pievieno šķipsniņu sāls. Veidnē ieklāj pārtikas plēvi un ielej deserta masu. Sakulto olbaltumu pārlej pāri un viegli no virspuses iemaisa pamatmasā, lai veidojas vijīgs raksts. Uzber ogas un pārsedz ar plēvi. Liek saldētavā uz vismaz 8 stundām.
  8. 20–30 minūtes pirms pasniegšanas desertu izņem no saldētavas un nedaudz atlaidina.

 

Variācijas par tēmu:

Izmēģiniet šo saldo ēdienu arī ar citām ogām – avenēm, zemenēm, mellenēm, kazenēm. Katrreiz būs cita neatkārtojama garša, cita smarža, cita tekstūra.

Šis saldais ēdiens īpaši labi garšo vasarā kā atvēsinošs saldējums, bet tas tikpat labi iederēsies svētku galdā arī citos gadalaikos, kad svaigas ogas nav pieejamas. Tad droši ņemiet un eksperimentējiet ar saldētajām. Šīs receptes sākotnējā nosaukumā pat bija uzsaukums – “Iztīrīsim saldētavas!”, jo mēs to patiesībā gatavojām laikā, kad svaigās upenes un jāņogas vēl tikai ziedpumpuros.

 

Der zināt:

Vai zināji, ka 100 g upeņu ir 5 reizes vairāk C vitamīna nekā 1 citronā.

Upeņogās ir ļoti daudz vitamīna P un joda, kas stiprina asinsvadus un aizsargā no infekcijām.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogas atkausē un lielāko daļu sablendē. Veselās ogas atstāj pārkaisīšanai un iemaisīšanai desertā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogu masai pievieno uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu dzeltenumiem pievieno vaniļas cukuru, cukuru un kuļ, līdz masa kļuvusi gaiša un krēmīga.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saldo krējumu ielej atsevišķā bļodiņā, pievieno nedaudz cukura un viegli uzputo.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno olu masu un visu sacilā kopā.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sablendētās ogas pievieno saldā krējuma un olu masai un vienmērīgi izcilā. Vairs neputo.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olas baltumu sakuļ stingrās putās. Kulšanas laikā pievieno šķipsniņu sāls. Veidnē ieklāj pārtikas plēvi un ielej deserta masu. Sakulto olbaltumu pārlej pāri un viegli no virspuses iemaisa pamatmasā, lai veidojas vijīgs raksts. Uzber ogas un pārsedz ar plēvi. Liek saldētavā uz vismaz 8 stundām.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20–30 minūtes pirms pasniegšanas desertu izņem no saldētavas un nedaudz atlaidina.