Pirmie eklēri ir cepti 19.gs. vidū Francijā, un jau 1884.gada pavārgrāmatās parādās eklēru (eclair) receptes. Tradicionāli eklēri tiek cepti no plaucētās mīklas, pildīti ar maigu krēmu un pārklāti ar gardu šokolādes glazūru. Eklēru cepšana nav viegla, tieši pretēji, ir jāapruņojas ar pacietību, roku meistarību, bet noteikti pamēģiniet, rezultāts ir jūsu pūļu vērts.
Vārītajam krēmam
Zemeņu krēmam
Šokolādes glazūrai
Pagatavo mīklu: katliņā uzvāra ūdeni ar šķipsniņu sāls un sviestu. Karstam pieber klāt visus miltus. Maisa, līdz mīkla atlec no katliņa malām. Olas viegli sakuļ un pa daļām maisa (mīklu nedrīkst putot!) klāt mīklai. Pannā ieklāj cepamo papīru. Mīklu pilda konditorejas maisā, un uz plāts izspiež garenas, ~10–12 cm garas strēmelītes. Mīklas strēmelītes cepoties “pūtīsies”, tāpēc tām ir jā būt ar atstarpi.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Liek cepties. Kūkas cep ~ 30 minūtes. Plīts durtiņas šajā laikā virināt nedrīkst! Izcepti eklēri ir ar tukšu viducīti.
Pagatavo vārīto krēmu: olas sajauc ar cukuru, vaniļu un miltiem. Pienu uzkarsē un karstu piejauc olu masai. Uz pavisam mazas liesmas vai ūdens peldē krēmu, nepārtraukti maisot, karsē, līdz tas sabiezē. Jāuzmanās, lai neveidojas kunkuļi. Pilnīgi atdzesētam krēmam pievieno mīkstu sviestu, kakao un saputo.
Eklērus atgriež gareniski gar sānu vaļā. Krēmu pilda konditorejas maisā un iepilda eklēros. Eklērus var pildīt arī no viena gala, atgriežot to vaļā.
Pagatavo zemeņu krēmu: putukrējumu sakuļ stingrās putās (kulšanas laikā pieliek cukuru), samazina mikserim apgriezienus un pamazām pieputo maskarpones sieru. Zemenes saspaida un pievieno krēmam.
Sapilda eklēros.
Pagatavo glazūru: katliņā karsē saldo krējumu ar šokolādi. Saldo krējumu var aizstāt ar sviestu.
Kad šokolāde ir izkususi, to lej lēzenā traukā un glazē eklērus – tos ar augšu uz leju iemērc šokolādē.
Liek uz šķīvja, lai glazūra sastingst.
Komentāri: