Vasaras eklēri ar zemeņu krēmu

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Pirmie eklēri ir cepti 19.gs. vidū Francijā, un jau 1884.gada pavārgrāmatās parādās eklēru (eclair) receptes. Tradicionāli eklēri tiek cepti no plaucētās mīklas, pildīti ar maigu krēmu un pārklāti ar gardu šokolādes glazūru. Eklēru cepšana nav viegla, tieši pretēji, ir jāapruņojas ar pacietību, roku meistarību, bet noteikti pamēģiniet, rezultāts ir jūsu pūļu vērts.

Sastāvdaļas

  • 150 g kviešu miltu
  • 60 g sviesta
  • 4 olas
  • 250 ml ūdens
  • šķipsniņa sāls

Vārītajam krēmam

  • 250 ml piena
  • 2 olas
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 4 ēdamkarotes kviešu miltu
  • sēkliņas no ½ vaniļas pāksts vai 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • 150 g sviesta
  • 2 ēdamkarotes kakao

Zemeņu krēmam

  • 150 ml saldā krējuma
  • 250 g maskarpones siera
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • sauja zemeņu vai meža zemeņu

Šokolādes glazūrai

  • 100 ml saldā krējuma vai 150 g sviesta
  • 150 g tumšās šokolādes
  • cepamais papīrs cepšanai un konditorejas maisiņš ar robotu uzgali pildīšanai

Pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu: katliņā uzvāra ūdeni ar šķipsniņu sāls un sviestu. Karstam pieber klāt visus miltus. Maisa, līdz mīkla atlec no katliņa malām. Olas viegli sakuļ un pa daļām maisa (mīklu nedrīkst putot!) klāt mīklai. Pannā ieklāj cepamo papīru. Mīklu pilda konditorejas maisā, un uz plāts izspiež garenas, ~10–12 cm garas strēmelītes. Mīklas strēmelītes cepoties “pūtīsies”, tāpēc tām ir jā būt ar atstarpi.
  2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Liek cepties. Kūkas cep ~ 30 minūtes. Plīts durtiņas šajā laikā virināt nedrīkst! Izcepti eklēri ir ar tukšu viducīti.
  3. Pagatavo vārīto krēmu: olas sajauc ar cukuru, vaniļu un miltiem. Pienu uzkarsē un karstu piejauc olu masai. Uz pavisam mazas liesmas vai ūdens peldē krēmu, nepārtraukti maisot, karsē, līdz tas sabiezē. Jāuzmanās, lai neveidojas kunkuļi. Pilnīgi atdzesētam krēmam pievieno mīkstu sviestu, kakao un saputo.
  4. Eklērus atgriež gareniski gar sānu vaļā. Krēmu pilda konditorejas maisā un iepilda eklēros. Eklērus var pildīt arī no viena gala, atgriežot to vaļā.
  5. Pagatavo zemeņu krēmu: putukrējumu sakuļ stingrās putās (kulšanas laikā pieliek cukuru), samazina mikserim apgriezienus un pamazām pieputo maskarpones sieru. Zemenes saspaida un pievieno krēmam.
  6. Sapilda eklēros.
  7. Pagatavo glazūru: katliņā karsē saldo krējumu ar šokolādi. Saldo krējumu var aizstāt ar sviestu.
  8. Kad šokolāde ir izkususi, to lej lēzenā traukā un glazē eklērus – tos ar augšu uz leju iemērc šokolādē.
  9. Liek uz šķīvja, lai glazūra sastingst.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo mīklu: katliņā uzvāra ūdeni ar šķipsniņu sāls un sviestu. Karstam pieber klāt visus miltus. Maisa, līdz mīkla atlec no katliņa malām. Olas viegli sakuļ un pa daļām maisa (mīklu nedrīkst putot!) klāt mīklai. Pannā ieklāj cepamo papīru. Mīklu pilda konditorejas maisā, un uz plāts izspiež garenas, ~10–12 cm garas strēmelītes. Mīklas strēmelītes cepoties “pūtīsies”, tāpēc tām ir jā būt ar atstarpi.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Liek cepties. Kūkas cep ~ 30 minūtes. Plīts durtiņas šajā laikā virināt nedrīkst! Izcepti eklēri ir ar tukšu viducīti.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo vārīto krēmu: olas sajauc ar cukuru, vaniļu un miltiem. Pienu uzkarsē un karstu piejauc olu masai. Uz pavisam mazas liesmas vai ūdens peldē krēmu, nepārtraukti maisot, karsē, līdz tas sabiezē. Jāuzmanās, lai neveidojas kunkuļi. Pilnīgi atdzesētam krēmam pievieno mīkstu sviestu, kakao un saputo.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eklērus atgriež gareniski gar sānu vaļā. Krēmu pilda konditorejas maisā un iepilda eklēros. Eklērus var pildīt arī no viena gala, atgriežot to vaļā.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo zemeņu krēmu: putukrējumu sakuļ stingrās putās (kulšanas laikā pieliek cukuru), samazina mikserim apgriezienus un pamazām pieputo maskarpones sieru. Zemenes saspaida un pievieno krēmam.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sapilda eklēros.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo glazūru: katliņā karsē saldo krējumu ar šokolādi. Saldo krējumu var aizstāt ar sviestu.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad šokolāde ir izkususi, to lej lēzenā traukā un glazē eklērus – tos ar augšu uz leju iemērc šokolādē.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liek uz šķīvja, lai glazūra sastingst.

Komentāri: