Uz plīts kūpināta karpa ar kāļu-paprikas biezeni

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

Zivs sagatavošanai:

  • 1 karpas fileja
  • 50 g melnās tējas (var lietot arī sausu augu maisījumus)
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • sāls, malti melnie pipari
  • follija
  • Vok panna, restītes

Mērcei:

  • 200 ml saldā krējuma
  • mārrutki, sāls pēc garšas

Kāļu-paprikas biezenim:

  • 1 liels kālis
  • 2 paprikas
  • 2 tējkarotes ķimeņu sēklu
  • zaļumi, sāls pēc garšas

Pagatavošana

  1. Karpas fileju nomazgā, nosusina un sadala gabalos, katru gabalu ierīvē ar sāli un pipariem.
  2. Vok pannu apgāž otrādi par pamatu folijas bļodiņas veidošanai. Foliju sagriež gabalos, kas nosedz visu pannu, un liek vienu otrai pāri, biezā kārtā noklājot visu pannas dibenu. Malas saspiež tā, lai veidotos „bļodiņa”.
  3. Foliju liek pannā un izveido stingras malas. „Bļodiņā” ieber sausu melno tēju un cukuru, pārliek pāri vēl vienu folijas kārtu kā vāku, saspiežot malas kopā. Virsējā folijas kārtā iedur ar nazi vairākus caurumus. Pāri liek restītes – Vok pannas restītes vai nelielas dārza grila restītes, kas ietilpst pannā.
  4. Zivs gabalus izkārto pannā uz restēm, nosedz ar vāku, liek uz plīts mērenā siltumā un atstāj gatavoties ~1 stundu. Vāku lieki necilā. Melnās tējas un cukura maisījuma dūmu tvaiks ceļas uz augšu un kūpina zivs filejas gabaliņus.
  5. Zivs gatavību pārbauda, iedurot ar nazi vai dakšiņu – tā ir gatava, kad zivs mīkstums viegli dalās.

Mārrutku putu mērce:

  1. Saputo saldo krējumu (bez cukura), tam pievieno mārrutkus. Pēc garšas pievieno nedaudz sāls.

Kāļu-paprikas biezenis:

  1. Papriku nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un kārto uz cepamās pannas. Cep cepeškrāsnī uz 180ºC ~20 min., to var darīt arī grila režīmā.
  2. Kāli nomizo, sagriež nelielos gabalos un liek vārīties sālsūdenī. Ķimenes ieber noslēgtā metāla tējas sietiņā un ievieto pie kāļiem (to dara, lai būtu ķimeņu garša, bet netraucētu tumšās sēklas). Sietiņā var pievienot pēc izvēles kādu garšaugu – pētersīli, dilles vai svaigu timiānu. Ja šāda sietiņa nav, garšaugus ar ķimenēm var novārīt iepriekš, nokāst, un kāļus vārīt šajā garšaugu buljonā.
  3. Kad paprika ir mīksta un tās miziņa – tumša un atdalījusies, papriku ņem ārā no cepeškrāsns un novelk tai miziņu.
  4. Kad kāļi ir mīksti, tos nokāš un sasmalcina ar blenderi viendabīgā masā. Pēc garšas, ja nepieciešams, pievieno sāli. Papriku sagriež gabaliņos, pievieno kāļu masai un visu rūpīgi samaisa. Iegūsiet burvīgu kāļu biezeni ar aromātiskiem paprikas gabaliņiem, kas kopā ar zivi garšos lieliski. Pasniedz galdā karstu.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karpas fileju nomazgā, nosusina un sadala gabalos, katru gabalu ierīvē ar sāli un pipariem.

2. pagatavošanas solis
Zivs-2

Vok pannu apgāž otrādi par pamatu folijas bļodiņas veidošanai. Foliju sagriež gabalos, kas nosedz visu pannu, un liek vienu otrai pāri, biezā kārtā noklājot visu pannas dibenu. Malas saspiež tā, lai veidotos „bļodiņa”.

3. pagatavošanas solis
Zivs-3

Foliju liek pannā un izveido stingras malas. „Bļodiņā” ieber sausu melno tēju un cukuru, pārliek pāri vēl vienu folijas kārtu kā vāku, saspiežot malas kopā. Virsējā folijas kārtā iedur ar nazi vairākus caurumus. Pāri liek restītes – Vok pannas restītes vai nelielas dārza grila restītes, kas ietilpst pannā.

4. pagatavošanas solis
Zivs-4

Zivs gabalus izkārto pannā uz restēm, nosedz ar vāku, liek uz plīts mērenā siltumā un atstāj gatavoties ~1 stundu. Vāku lieki necilā. Melnās tējas un cukura maisījuma dūmu tvaiks ceļas uz augšu un kūpina zivs filejas gabaliņus.

5. pagatavošanas solis
Zivs-5

Zivs gatavību pārbauda, iedurot ar nazi vai dakšiņu – tā ir gatava, kad zivs mīkstums viegli dalās.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mārrutku putu mērce:

Saputo saldo krējumu (bez cukura), tam pievieno mārrutkus. Pēc garšas pievieno nedaudz sāls.

7. pagatavošanas solis
Zivs-7

Kāļu-paprikas biezenis:

Papriku nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un kārto uz cepamās pannas. Cep cepeškrāsnī uz 180ºC ~20 min., to var darīt arī grila režīmā.

Kad paprika ir mīksta un tās miziņa – tumša un atdalījusies, papriku ņem ārā no cepeškrāsns un novelk tai miziņu.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kāli nomizo, sagriež nelielos gabalos un liek vārīties sālsūdenī. Ķimenes ieber noslēgtā metāla tējas sietiņā un ievieto pie kāļiem (to dara, lai būtu ķimeņu garša, bet netraucētu tumšās sēklas). Sietiņā var pievienot pēc izvēles kādu garšaugu – pētersīli, dilles vai svaigu timiānu. Ja šāda sietiņa nav, garšaugus ar ķimenēm var novārīt iepriekš, nokāst, un kāļus vārīt šajā garšaugu buljonā.

9. pagatavošanas solis
Zivs-10

Kad kāļi ir mīksti, tos nokāš un sasmalcina ar blenderi viendabīgā masā. Pēc garšas, ja nepieciešams, pievieno sāli. Papriku sagriež gabaliņos, pievieno kāļu masai un visu rūpīgi samaisa. Iegūsiet burvīgu kāļu biezeni ar aromātiskiem paprikas gabaliņiem, kas kopā ar zivi garšos lieliski. Pasniedz galdā karstu.

Komentāri: