Tvaicēta zivs pavasarīgos salātos

Viegla
līdz 30 min
6 personām

Sastāvdaļas

  • 6 porciju gabali baltās zivs filejas (~ 120 g katrs), piemēram, menca
  • 4 cm svaiga ingvera gabaliņa
  • 1 sīpols
  • 2 lauru lapas
  • 4–5 virces (smaržīgie pipari)
  • 1 šķēle selerijas saknes

 

Mērcei

  • 5 daiviņas ķiploku
  • 3 ēdamkarotes sakapāta svaiga ingvera
  • 3–4 ēdamkarotes sēklu maisījuma
  • 1 ēdamkarote sezama eļļas
  • 1 ēdamkarote gaišās sojas mērces

 

Salātiem

  • 120 g salātu maisījuma pēc izvēles
  • 1 buntīte redīsu
  • sāls, malti melnie pipari
  • Extra virgin olīveļļa salātu pārslacīšanai

 

Miežu biezputrai

  • ~ 300 miežu putraimu
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 2 zariņi pētersīļu
  • sāls

Pagatavošana

  1. Vispirms sāk gatavot putraimu biezputru. Putraimus noskalo aukstā ūdenī, liek atsevišķā katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra, līdz putraimi mīksti. Uzmana, lai neizvārās ūdens. Vārīšanās laikā pievieno sāli.
  2. Kad putraimi ir mīksti, tiem pievieno smalki saspiestas ķiploka daiviņas un sakapātus zaļumus. Izmaisa.
  3. Kamēr putraimi vārās, ķeras klāt zivij. Tvaicējamā traukā liek sīpolu, notīrītu un gabalos sagrieztu selerijas saknes šķēli, lauru lapas un virces piparus. Pārlej pāri ūdeni, un vāra ~ 20–30 minūtes.
  4. Ingvera sakni notīra un sagriež ripiņās. Zivi sagriež porciju gabaliņos, pārslaka ar citrona sulu un uz katra gabaliņa uzliekt 1–2 ingvera ripiņas.
  5. Liek sietā un tvaicē 7 minūtes.
  6. Pagatavo mērci: ingvera sakni un ķiploka daiviņas nomizo un sarīvē uz vidējās rīves. Pannā ielej eļļu, pievieno sarīvētās garšsaknes, un karsē 1 minūti. Tad pievieno sezama eļļu, soju, karsē vēl 1 minūti. Visbeidzot pievieno sēkliņas, samaisa, un izslēdz liesmu.
  7. Pagatavo salātus: redīsus sagriež plānās ripiņās, uzkaisa sāli, piparus un sajauc ar salātiem. Pārlej pāri ~ 1 ēdamkaroti eļļas, viegli sacilā.
  8. Uz šķīvja liek salātus, uzliek zivs gabaliņu, un uz katra gabaliņa uzlej nedaudz mērces. Pievieno biezputru un pasniedz.

Uzmanību!  Celiakijas pacienti šai receptē neliek klāt sojas mērci!

1. pagatavošanas solis
Zivs_ar_sezamu_sturis

Vispirms sāk gatavot putraimu biezputru. Putraimus noskalo aukstā ūdenī, liek atsevišķā katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra, līdz putraimi mīksti. Uzmana, lai neizvārās ūdens. Vārīšanās laikā pievieno sāli.

2. pagatavošanas solis
Zivs_ar_sezamu-2

Kad putraimi ir mīksti, tiem pievieno smalki saspiestas ķiploka daiviņas un sakapātus zaļumus. Izmaisa.

3. pagatavošanas solis
Zivs_ar_sezamu-3

Kamēr putraimi vārās, ķeras klāt zivij. Tvaicējamā traukā liek sīpolu, notīrītu un gabalos sagrieztu selerijas saknes šķēli, lauru lapas un virces piparus. Pārlej pāri ūdeni, un vāra ~ 20–30 minūtes.

4. pagatavošanas solis
Zivs_ar_sezamu-4

Ingvera sakni notīra un sagriež ripiņās. Zivi sagriež porciju gabaliņos, pārslaka ar citrona sulu un uz katra gabaliņa uzliekt 1–2 ingvera ripiņas.

5. pagatavošanas solis
Zivs_ar_sezamu-5

Liek sietā un tvaicē 7 minūtes.

6. pagatavošanas solis
Zivs_ar_sezamu-6

Pagatavo mērci: ingvera sakni un ķiploka daiviņas nomizo un sarīvē uz vidējās rīves. Pannā ielej eļļu, pievieno sarīvētās garšsaknes, un karsē 1 minūti. Tad pievieno sezama eļļu, soju, karsē vēl 1 minūti. Visbeidzot pievieno sēkliņas, samaisa, un izslēdz liesmu.

7. pagatavošanas solis
Tvaicēta zivs pavasarīgos salātos

Pagatavo salātus: redīsus sagriež plānās ripiņās, uzkaisa sāli, piparus un sajauc ar salātiem. Pārlej pāri ~ 1 ēdamkaroti eļļas, viegli sacilā.

 

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz šķīvja liek salātus, uzliek zivs gabaliņu, un uz katra gabaliņa uzlej nedaudz mērces. Pievieno biezputru un pasniedz.