Tumšās šokolādes kūka ar smiltsērkšķu saldējumu

Prasa meistarību
līdz 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

SMILTSĒRKŠĶU SALDĒJUMAM (1 kg)

  • 400 ml piena
  • 100 ml saldā krējuma
  • 200 g baltās šokolādes
  • 100 ml smiltsērkšķu sulas
  • 45 g sviesta
  • 8 olas
  • 60 ml glikozes sīrupa
  • 180 g cukura

ŠOKOLĀDES CEPUMAM

  • 55 g miltu
  • 1 g sāls
  • 110 g tumšās šokolādes
  • 85 g sviesta
  • 2 olas
  • 140 g cukura
  • 40 g valriekstu

ŠOKOLĀDES UZPŪTEŅA DAĻAI

  • 250 g piena
  • 250 g saldā krējuma
  • 100 g cukura
  • 6 olu dzeltenumi
  • 10 g želatīna
  • 250 g šokolādes

SMILTSĒRKŠĶU KŪKAI

  • 50 g baltās šokolādes
  • 30 ml smiltsērkšķu sulas
  • 3 olas
  • 1 olas dzeltenums
  • 50 g cukura
  • 20 g miltu
  • nedaudz sāls
  • smiltsērkšķu pulveris

Pagatavošana

  1. Pagatavo saldējumu. Pienu un saldo krējumu izsilda kopā ar glikozes sīrupu, olu dzeltenums saputo ar cukuru līdz gaišai masai, pievieno izsildītu piena masu. Izkarsē līdz 85 °C temperatūrai. Šokolādi izkausē kopā ar sviestu un pievieno smiltsērkšķu sulai. Šokolādes masā iemaisa piena un olu masu un atpūtina vismaz 12 stundas, tad sasaldē saldējuma mašīnā.
  2. Pagatavo šokolādes cepumu. Izkausē šokolādi kopā ar sviestu, līdz veidojas viendabīga masa. Olas ar cukuru saputo stingrās putās. Abas masas sajauc, pievieno pārējās sastāvdaļas un valriekstus. Cep 160 °C temperatūrā 12–18 minūtes. Cepumu atdzesē, saspiež formiņās un izmanto kūkas pamatnē.
  3. Pagatavo šokolādes uzpūteni. Pienu izsilda ar saldo krējumu. Olas dzeltenumus saberž ar cukuru, pievieno izsildīto pienu, pievieno izmērcētu želatīnu un beigās iemaisa šokolādi. Šokolādes uzpūteni atdzesē.
  4. Sagatavo kūku. Formas pamatā liek šokolādes cepumu, pilda ar šokolādes uzpūteni un sasaldē. Kad kūka sasalusi, izņem no formas un uzglabā ledusskapī.
  5. Pagatavo smiltsērkšķu kūku. Balto šokolādi izkausē ūdens peldē, tai pievieno pārējās sastāvdaļas un samaisa. Silda ūdens peldē vēl 10 minūtes.
  6. Masu liek karstumizturīgā traukā un cep cepeškrānsī 160 °C temperatūrā aptuveni 25 minūtes. Kūku pēc cepšanas saplūkā un kārto uz deserta.
  7. Visas kūkas sastāvdaļās kārto uz šķīvja, dekorē ar svaigām ogām.