Tradicionāla meksikāņu Fajita

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 4 šķēles liellopa filejas (katra ~ 100-150 g)
  • 6 tomāti
  • 1 buntīte kinzas vai pētersīļu
  • 2 sarkanas paprikas
  • 1 dzeltena paprika
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 1 čili pāksts
  • 1 laims
  • eļļa cepšanai
  • sāls, malti melnie pipari
  • ½ tējkarote kumīna
  • ½ tējkarotes kajenas piparu
  • 1 iepakojums tortiljas plāceņu

Pagatavošana

  1. Gatavo tomātu mērci: tomātus nomazgā, sagriež 4 daļās un liek blendera traukā.
  2. Pusi no zaļumiem sasmalcina un pievieno tomātiem.
  3. Čili piparu sagriež šķēlītēs (sēklas atstājot) un arī pievieno tomātiem.
  4. Dārzeņus sablendē viendabīgā masā un liek katliņā vārīties. Kad dārzeņi sāk vārīties, tos vāra 5-7 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
  5. Tortiljas plāceņus ietin folijā un uz 15 minūtēm ieliek sakarsētā cepeškrāsnī.
  6. Sagatavo dārzeņus. Paprikas nomazgā, izņem sēklas un sagriež strēmelītēs. Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež šķēlītēs. Ķiplokus notīra un arī sagriež šķēlītēs.
  7. Gaļas šķēles apslaka ar pusi no laima sulas, pārkaisa ar sāli, pipariem un sasmalcinātu kinzu vai pētersīļiem. Atstāj uz 10 minūtēm marinēties. Tad gaļas šķēles cep uz karstas pannas no katras puses 4 minūtes. Gaļa viducī būs vēl nedaudz sārta. Ja vēlaties to pilnībā izceptu, tad jācep 2-3 minūtes ilgāk.
  8. Gaļu noņem no pannas un sagriež šķēlītēs.
  9. Pannu noslauka, uzlej vēl nedaudz eļļas un uz straujas liesmas apcep dārzeņus (apmēram 10 minūtes). Kad dārzeņi apcepti, tos apslaka ar atlikušo laima sulu, pārkaisa ar sāli, maltu kumīnu un kajenas pipariem.
  10. Ēdienu servē porcijās, vispirms šķīvī kārtojot dārzeņus. Tiem virsū liek šķēlītēs sagrieztu filejas gabalu.
  11. Visu pārlej ar karsto tomātu mērcīti. Klāt pasniedz karstus, kraukšķīgus tortiljas plāceņus.

 

Variācijas par tēmu:

Šo ēdienu varat pagatavot arī no vistas filejas vai cūkgaļas. Cūkgaļas gadījumā iesakām izvēlēties filejas gabalu, bet derēs arī karbonāde.

Pasniedzot saceptos dārzeņus, varat tos papildināt ar svaigām salātu lapām un tomātu šķēlītēm.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo tomātu mērci: tomātus nomazgā, sagriež 4 daļās un liek blendera traukā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pusi no zaļumiem sasmalcina un pievieno tomātiem.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čili piparu sagriež šķēlītēs (sēklas atstājot) un arī pievieno tomātiem.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dārzeņus sablendē viendabīgā masā un liek katliņā vārīties. Kad dārzeņi sāk vārīties, tos vāra 5-7 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tortiljas plāceņus ietin folijā un uz 15 minūtēm ieliek sakarsētā cepeškrāsnī.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo dārzeņus. Paprikas nomazgā, izņem sēklas un sagriež strēmelītēs. Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm un sagriež šķēlītēs. Ķiplokus notīra un arī sagriež šķēlītēs.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļas šķēles apslaka ar pusi no laima sulas, pārkaisa ar sāli, pipariem un sasmalcinātu kinzu vai pētersīļiem. Atstāj uz 10 minūtēm marinēties. Tad gaļas šķēles cep uz karstas pannas no katras puses 4 minūtes. Gaļa viducī būs vēl nedaudz sārta. Ja vēlaties to pilnībā izceptu, tad jācep 2-3 minūtes ilgāk.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu noņem no pannas un sagriež šķēlītēs.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannu noslauka, uzlej vēl nedaudz eļļas un uz straujas liesmas apcep dārzeņus (apmēram 10 minūtes). Kad dārzeņi apcepti, tos apslaka ar atlikušo laima sulu, pārkaisa ar sāli, maltu kumīnu un kajenas pipariem.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ēdienu servē porcijās, vispirms šķīvī kārtojot dārzeņus. Tiem virsū liek šķēlītēs sagrieztu filejas gabalu.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu pārlej ar karsto tomātu mērcīti. Klāt pasniedz karstus, kraukšķīgus tortiljas plāceņus.