Sildoša un krāsaini priecīga rudens zupa – tomāti ar pupiņām.
Sīpolus vai puravu sagriež gabaliņos un apcep uz lēnas uguns nelielā daudzumā eļļas, lai tie paliek nedaudz caurspīdīgi, bet nebrūnē kā karamelizējot. Lēnām cepot, tie paliek saldāki, savukārt apbrūnēšana liecina par nelielu rūgtās garšas veidošanos, ko šajā gadījumā nevajag.
Ja pievieno citus dārzeņus, tad tos sagriež mazos gabaliņos un arī apcep ~ 10 minūtes. Ja garšo čili, tad to sagriež un pievieno apcepšanai. Šajā brīdī var pielikt arī kumīnu un koriandru, bet, ja nav labs blenderis, tad labāk tos apgrauzdēt atsevišķi, saberzt piestā un pievienot beigās. Dārzeņus pārvieto zupas katlā.
Tomātus sagriež mazos gabaliņos un pievieno dārzeņiem katlā.
Ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā, pievieno katla saturam.
Pielej kokosriekstu pienu, un visu vāra, kamēr dārzeņi mīksti un sajaukušies kopā.
Zupu sablendē, pievienojot arī visas vai daļu pupiņu. Zupu uzkarsē, līdz tā atkal vārās.
Pēc garšas pievieno sāli, sojas mērci un, ja nepieciešams, cukuru. Ja patīk pipari, var droši pielikt arī tos. Atceramies, ka skābu balansē ar saldu, un cukurs jāpievieno tikai tad, ja no sīpoliem, burkāniem un kokosriekstu piena nav izdevies iegūt pietiekami daudz salduma un zupa joprojām liekas pārāk skābena.
Vai kokos pienu var aizstāt ar kaut ko citu? Negaršo kokos.
Aizstājiet ar saldo krējumu 35%.
Ja skaitāt kalorijas – 10% kafijas krējums būs īsti vietā.
Pēc apraksta vien siekalas saskrēja mutē. Taisīšu šodien šo zupu!