Tomātu un pupiņu zupa

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sildoša un krāsaini priecīga rudens zupa – tomāti ar pupiņām.

Sastāvdaļas

  • 1 bundža (400 ml) konservētu sarkano pupiņu
  • 1 lielā bundža konservētu tomātu vai 1 kg svaigu
  • 3 sīpoli vai 1 puravs
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 1 bundža (200 ml) kokosriekstu piena
  • ~ 1 ēdamkarote eļļas cepšanai pēc izvēles (laba izvēle ir rīsu kliju vai kokosriekstu eļļa)
  • sāls, pipari
  • ½ tējkarote brūnā cukura
  • čili pāksts
  • 1 tējkarote kumīna un koriandra sēklas
  • 1 ēdamkarote sojas mērces
  • dārzeņi pēc izvēles, piemēram, 1 burkāns, 2 seleriju kāti, 1 fenhelis
  • pētersīļu, diļļu, bazilika vai kinzas garšaugu kāti pēc izvēles

Pagatavošana

  1. Sīpolus vai puravu sagriež gabaliņos un apcep uz lēnas uguns nelielā daudzumā eļļas, lai tie paliek nedaudz caurspīdīgi, bet nebrūnē kā karamelizējot. Lēnām cepot, tie paliek saldāki, savukārt apbrūnēšana liecina par nelielu rūgtās garšas veidošanos, ko šajā gadījumā nevajag.
  2. Ja pievieno citus dārzeņus, tad tos sagriež mazos gabaliņos un arī apcep ~ 10 minūtes. Ja garšo čili, tad to sagriež un pievieno apcepšanai. Šajā brīdī var pielikt arī kumīnu un koriandru, bet, ja nav labs blenderis, tad labāk tos apgrauzdēt atsevišķi, saberzt piestā un pievienot beigās. Dārzeņus pārvieto zupas katlā.
  3. Tomātus sagriež mazos gabaliņos un pievieno dārzeņiem katlā.
  4. Ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā, pievieno katla saturam.
  5. Pielej kokosriekstu pienu, un visu vāra, kamēr dārzeņi mīksti un sajaukušies kopā.
  6. Zupu sablendē, pievienojot arī visas vai daļu pupiņu. Zupu uzkarsē, līdz tā atkal vārās.
  7. Pēc garšas pievieno sāli, sojas mērci un, ja nepieciešams, cukuru. Ja patīk pipari, var droši pielikt arī tos. Atceramies, ka skābu balansē ar saldu, un cukurs jāpievieno tikai tad, ja no sīpoliem, burkāniem un kokosriekstu piena nav izdevies iegūt pietiekami daudz salduma un zupa joprojām liekas pārāk skābena.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus vai puravu sagriež gabaliņos un apcep uz lēnas uguns nelielā daudzumā eļļas, lai tie paliek nedaudz caurspīdīgi, bet nebrūnē kā karamelizējot. Lēnām cepot, tie paliek saldāki, savukārt apbrūnēšana liecina par nelielu rūgtās garšas veidošanos, ko šajā gadījumā nevajag.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja pievieno citus dārzeņus, tad tos sagriež mazos gabaliņos un arī apcep ~ 10 minūtes. Ja garšo čili, tad to sagriež un pievieno apcepšanai. Šajā brīdī var pielikt arī kumīnu un koriandru, bet, ja nav labs blenderis, tad labāk tos apgrauzdēt atsevišķi, saberzt piestā un pievienot beigās. Dārzeņus pārvieto zupas katlā.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomātus sagriež mazos gabaliņos un pievieno dārzeņiem katlā.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ķiploka daiviņas nomizo un smalki sakapā, pievieno katla saturam.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej kokosriekstu pienu, un visu vāra, kamēr dārzeņi mīksti un sajaukušies kopā.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupu sablendē, pievienojot arī visas vai daļu pupiņu. Zupu uzkarsē, līdz tā atkal vārās.

7. pagatavošanas solis
Tomats- Liva – zupa_resized

Pēc garšas pievieno sāli, sojas mērci un, ja nepieciešams, cukuru. Ja patīk pipari, var droši pielikt arī tos. Atceramies, ka skābu balansē ar saldu, un cukurs jāpievieno tikai tad, ja no sīpoliem, burkāniem un kokosriekstu piena nav izdevies iegūt pietiekami daudz salduma un zupa joprojām liekas pārāk skābena.

Komentāri: