Tomātu tarte tatin jeb apgrieztā tomātu kūka

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
8 personām

Rudenī ne tikai no āboliem var cept kūkas! Tam lieliski der arī lieli, nogatavojušies tomāti dažādās krāsās. Visas šīs vienkāršās, bet tajā pašā laikā neparastās tartes šarms ir tajā, ka tā tiek cepta otrādāk. Un tā ir mazliet salda. Jo klāt ir karamele!

Sastāvdaļas

  • pāris smuku, lielu tomāti

SMILŠU MĪKLAI

  • 250 g miltu
  • 25 g smalkā cukura
  • 5 g sāls
  • 125 g BIO Cesvaines sviesta
  • 1 ola
  • 50 ml ūdens

KARAMELEI

  • 200 g cukura
  • 1 ēdamkarote ūdens uz katriem 50 g cukura

Pagatavošana

  1. Izsijā miltus caur sietu lielā bļodā vai uz darba virsmas. Izveido miltos bedrīti, kurā ieber sāli un cukuru. Miltu bedrītē ielej ūdeni, olu un ar pirkstu galiem to visu sajauc kopā ar daļu no miltiem.
  2. Sviestu sagriež mazos gabaliņos un, saspaidot ar pirkstiem, sajauc ar miltiem.
  3. Sastrādā mīklu ar rokām, līdz tā vairs nelīp pie pirkstiem. Mīklu nevajag daudz cilāt, lai to nepadarītu pārāk elastīgu. Beidz mīklas mīcīšanu, līdzko tā vairs nelīp pie darba virsmas vai bļodas. Izveido no mīklas apaļu bumbu.
  4. Apkaisa mazliet ar miltiem. Ietin pārtikas plēvē un vismaz uz 20 minūtēm uzglabā vēsumā. Es bieži vien sagatavoju mīklu jau iepriekšējā vakarā.
  5. Pagatavo karameli. Uz pannas uzber cukuru un pievieno ūdeni. Vāra, kamēr izveidojas zeltaini brūna karamele. Kamēr vārās cukurs ar ūdeni, neaiztieciet to un nemaisiet. Karameli ielej tartes formā, izlīdzina to pa visu formu (nelieciet klāt pirkstus) un atstāj istabas temperatūrā, lai atdziest un sacietē.
  6. Sagatavo tomātus. Ja tomāti ir lieli, ar biezu mizu, tad vispirms tos noblanšē. Ja miza ir plāna, var neblanšēt un izmantot tāpat ar mizu.
  7. Tomātus sagriež 4 daļās vai vairāk daļās. Izņem tomātu sēkliņas, lai veidojas gludas tomātu “lapiņas”. Tomātu “lapiņas” liek formā uz karameles un izkārtot tā, lai daiviņu muguriņas būtu uz leju – tā būs gatavas tartes redzamā daļa.
  8. Izrullē mīklu pietiekami plānu, nedaudz lielāku par cepamo formu. Pārklāj tomātus ar mīklu, sakārtojot maliņas aiz tiem.
  9. Tarti cep līdz 180–200 °C temperatūrai iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī ~ 35 minūtes. Galvenais, lai mīkla ir izcepusies un karamele nedaudz burbuļo. Izņem no krāsns, ļauj nedaudz pastāvēt un tad pārmet uz otru pusi, lai tomāti paliek uz augšu.
  10. Pārmešanai izmantoju šādu metodi. Kad tartes forma atdzisusi un to var pieturēt ar rokām, tad virsū lieku dēlīti (vai jau šķīvi) un strauji griežu uz otru pusi.

Komentāri:

Jūsu komentārs: