TOMĀTU BIEZZUPA AR PESTO GRAUZDIŅIEM

Viegla
līdz 2 h
4 personām

Vai zinājāt ka zupu var gatavot arī cepeškrāsnī?!

Jo cepeškrāsnī dārzeņiem atveras pavisam jaunas garšas un smaržas un to cepšanai nepieciešamas daudz mazāk taukvielas. Tas ir veselīgāk!

Lūk viena ideja no Našķoties Zanes pūra – aromātiska, sildoša, sātīga tomātu zupa.  Absolūts vissezonas ēdiens.

Bazilika pesto nopērkams nu jau visur. Ja jūsu piemājas veikalā nav, pagatavojiet to paši, sablenderējot kopā svaigu baziliku, sauju Indijas vai Pīnijas riekstu, sauju cieto sieru un labu olīveļļu, garšai protams – sāls un pipari un nedaudz saldumam cukuriņš.  Šāds pesto būs vēl daudz gardāk. Tikai nesalaužat blenderi, tādēļ, ja asmeņi negriež, nemokat tos un pievienojiet nedaudz  vēsu ūdeni.

 

 

 

Sastāvdaļas

  • 1,2 kg tomātu
  • 1 liels sīpols
  • 3 vidēja izmēra burkāni
  • 6 daiviņas ķiploku
  • 50 ml olīveļļas
  • 250 ml saldā krējuma
  • 5–6 svaigas bazilika lapiņas
  • 2 ēdamkarotes bazilika pesto
  • 8 šķēles franču bagetes
  • 200 g labi kūstoša siera
  • olīveļļa maizes apcepšanai
  • sāls

Pagatavošana

  1. Tomātus un sīpolu sagriež palielos gabalos, liek karstumizturīgā traukā, pievieno nomizotas ķiploka daiviņas un ripiņās sagrieztus burkānus, pārlej ar olīveļļu, liek līdz 175 °C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 1 stundu, ik pēc 15 minūtēm visu apmaisot.
  2. Saceptajiem dārzeņiem pievieno bazilika lapiņas, un, izmantojot virtuves kombainu vai rokas blenderi, samaļ viendabīgā masā.
  3. Zupu lej katlā, pievieno saldo krējumu, sāli un uzkarsē, līdz tā sāk vārīties.
  4. Maizes šķēles apbrūnina uz pannas sakarsētā eļļā no abām pusēm, tad apziež ar bazilika pesto.
  5. Zupu lej karstumizturīgās bļodiņās, maizes grauzdiņus kārto virspusē, tad pārber ar sarīvētu sieru, liek līdz 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo, līdz siers virspusē kļuvis brūns.