Tarte tatin

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 2 glāzes kviešu miltu
  • 1 tējkarote sāls
  • 200 g vegānā sviesta
  • 175 ml ledusauksta ūdens
  • 1 tējkarote citronu sulas

 

  • 4–6 cieti āboli
  • 3–4 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 1 vaniļas pāksts
  • 2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1 tējkarote citrona miziņu
  • 100 g vegānā sviesta

Pagatavošana

  1. Miltus izsijā uz galda virsmas kaudzītē. Sviestu sagriež kubiņos un, kapājot ar nazi, sajauc kopā ar miltiem.
  2. Mīklas vidū veido iedobi, kurā pamazām lej ledusauksto ūdeni ar citronu sulu un sāli. Visu samaisa un izmīca. Mīklu nemīca stipri, lai sviests pārāk neizkūst.
  3. Kad mīkla vienmērīgi izmīcīta, to saveļ pikā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 40 minūtēm līdz pāris stundām.
  4. Uz galda virsmas pakaisa nedaudz miltu. Mīklu izveltnē plānā aplī, nedaudz lielākā par pannas formu, lai var nolocīt malas.
  5. Ābolus nomizo, izgriež serdi un sagriež 4–6 daļās. Āboliem pievieno rīvēto citrona miziņu un kanēli. Visu samaisa.
  6. Karstumizturīgu pannu uzkarsē uz vidējas uguns, kur izkausē nepieciešamo sviesta daudzumu, tad ber cukuru un sēkliņas no vaniļas pāksts. Visu karsē uz nelielas uguns, līdz cukurs sāk karamelizēties.
  7. Kad cukurs ir viegli sakaramelizējies, pannā kārto ābolu šķēles, vēl nedaudz pacep uz nelielas uguns.
  8. Pannu ņem nost no uguns, un āboliem virsū klāj izrullēto mīklu, ielokot malas gar tiem.
  9. Pannu liek cepeškrāsnī un cep 180–195 °C temperatūrā 25–30 minūtes vai līdz tam brīdim, kad Tarte tatin kļūst zeltaini brūna.
  10. Pīrāgu nedaudz atdzesē, uz pannas liek atbilstoša izmēra šķīvi un, turot šķīvi un pannu kopā, to apgriež otrādi, lai āboli būtu virspusē.

Komentāri: