Siltie steika salāti ar rukolu, tomātiem un sviesta pupiņām

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
2 personām

To, ka mūsdienās ar 24 stundām diennaktī ir par maz, no draugiem un kolēģiem dzirdam aizvien biežāk. Tāpēc labi, ka ir “Gatavo 3” komanda, kas garda ēdiena pagatavošanas laiku palīdz samazināt līdz minimumam. Lūk, vēl viena recepte, kas īsā laika posmā ļaus tev pagatavot smalkus siltos salātus.

Šajā receptē vissvarīgākais ir pareizi pagatavot gaļu. Proti, sākumā tā uz pannas jāapcep trīs minūtes no katras puses, pēc tam aptuveni septiņas minūtes jācep cepeškrāsnī. Pēc cepšanas cepeškrāsnī gaļu aptuveni piecas minūtes noliek “atpūsties” un tikai tad to griež šķēlēs.

Daži ieteikumi gaļas izvēlei. Pirmkārt, viens no galvenajiem un vieglāk atminamiem paņēmieniem ir krāsa – liellopa gaļai ir jābūt izteikti sarkanai. Otrkārt, gaļas virsmai jābūt sausai un bez izteiktiem citas krāsas pigmentiem. Ir grūti paskaidrot, kā gaļai jāsmaržo, taču viens ieteikums šeit ir – smaržai jābūt patīkamai, tādai, lai ir vēlme no tās kaut ko pagatavot.

Ja ir iespēja, vislabāk atrast sev uzticamu miesnieku, kurš jūs vislabāk pamācīs labas gaļas izvēlē un, visticamāk, to arī piedāvās pirkšanai.

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas gaļas pagatavošanai:

  • 400 g liellopa filejas
  • 1 čili pipars
  • 1 rozmarīna zariņš
  • 1 ķiploka daiviņa

Sastāvdaļas mērcei:

  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 apelsīns
  • šķipsniņa sāls
  • 1 tējkarote citronpiparu
  • 2 tējkarotes brūnā cukura

Sastāvdaļas salātiem:

  • 100 g rukolas
  • 300 g sviesta pupiņu
  • 12 ķiršu tomāti
  • 100 g 12 (vai 18) mēnešu nogatavināta cietā siera “Džiugas”

Pagatavošana

  1. Pannā uzkarsē eļļu un liek tajā uz pusēm sagrieztu čili piparu, vienu ķiploka daiviņu un rozmarīna zariņu.
  2. Sakarsētajā garšaugu eļļā cep liellopa fileju trīs minūtes no katras puses. Pēc tam apcepto gaļas gabalu liek karstumizturīgā traukā un cep aptuveni septiņas minūtes krāsnī 200 grādos. Pēc izņemšanas gaļas gabalu 5 līdz 10 minūtes “atpūtina” un griež plānās šķēlītēs.
  3. Sviesta pupiņas 5 minūtes novāra karstā sālsūdenī.
  4. Pagatavo mērci. Nelielā bļodiņā lej eļļu, pievieno sulu no viena apelsīna, šķipsniņu sāls, sakapātu ķiploka daiviņu, vienu tējkaroti brūnā cukura un vienu tējkaroti citronpiparu. Visu sakuļ kopā.
  5. Pupiņas sacilā kopā ar rukolu, pievieno ķiršu tomātus un pārlej ar mērci. Pāri kārto steika šķēlītes un plānas cietā siera šķēlītes.