Šokolādes kūka ar bumbieriem

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
12 personām

Sastāvdaļas

Šokolādes biskvītam:

  • 200 g tumšās šokolādes
  • 200 g sviesta
  • 120 ml atdzesētas melnas kafijas
  • 160 g miltu
  • ½ tējkarotes sodas
  • šķipsna sāls
  • 30 g kakao
  • 350 g gaiši brūnā cukura
  • 3 olas
  • 100 ml paniņu

Krēmam:

  • 250 g krēmsiera
  • 70 g pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes Melnā balzama
  • 100 g sviesta

Dekorēšanai:

  • 2 bumbieri
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 °C temperatūrai. Cepamo formu 24 cm/dm noklāj ar cepamo papīru, sānus iekšpusē nosmērē ar tējkaroti sviesta.
  2. Pagatavo biskvītu. Vidēja lieluma bļodā liek sasmalcinātu šokolādi kopā ar kubiņos sagrieztu sviestu. Trauka saturu izkausē virs karsta ūdens tvaikiem un samaisa. Pievieno kafiju un atkal visu rūpīgi samaisa.
  3. Atsevišķā traukā puto olas, līdz tās kļuvušas gaišas un pufīgas. Pievieno ⅓ cukura un turpina putot, līdz tas izkusis. Olu masai pievieno paniņas un izkausētās šokolādes masu. Visu rūpīgi iecilā.
  4. Tad šķidrajā masā iesijā visas sausās sastāvdaļas – miltus, sodu, kakao, šķipsnu sāls un cukuru. Visu rūpīgi iecilā. Mīklu lej cepamajā formā un cep krāsnī 40 minūtes līdz 1 stundai. Kūka ir gatava, kad, iedurot kociņu tajā pa vidu, tas iznāk ārā pilnīgi tīrs. Pēc cepšanas atdzesē.
  5. Bumbierus nomizo, sagriež un liek katliņā. Pievieno cukuru un vāra, līdz tie kļuvuši mīksti un ieguvuši dzintara nokrāsu.
  6. Pagatavo krēmu. Krēmsieru saputo kopā ar sviestu, pēc tam pievieno balzamu un pūdercukuru, līdz izveidojusies viendabīga masa.
  7. Krēmu smērē uz kūkas, kam virsū liek karamelizētos bumbierus.