Skābmaize

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
6 personām

Vienmēr esi gribējis pamēģināt pagatavot skābmaizi? Šī ir tava iespēja! Skābmaizes krusttēvs Renārs Purmalis stāsta un rāda, kā to pagatavot mājās, turklāt ar Electrolux tvaika cepeškrāsni iegūsi to īpaši kraukšķīgu ārpusē un mīkstu iekšpusē.

Sastāvdaļas

  • 750 g kviešu miltu
  • 40 g pilngraudu speltas miltu
  • 40 g rudzu miltu
  • 450 ml ūdens
  • 200 g ierauga
  • 15 g sāls

Pagatavošana

  1. Sajauc visas sastāvdaļas bļodā, un mīklu mīca aptuveni 10–15 minūtes vai 10 minūtes virtuves kombainā ar maizes āķi.
  2. Mīklu atstāj raudzēties istabas temperatūrā 4–6 stundas, ik pēc 30 minūtēm to pārcilājot, kas nozīmē mīklu stiept no malām un likt pa vidu. Tā glutēna saites kļūst garākas, kas dod iespēju mīklai veidot lielākus burbuļus cepoties. Tad to saveļ kukuļos un atstāj uz galda 10–20 minūtes atpūsties.
  3. Tad kukuļus pārloka un liek iemiltotos groziņos vai bļodā ieliktā iemiltotā dvielī. Ja ir vēlēšanās cept maizi ar sēkliņām, tad pirms likšanas groziņā kukulīti apslaka ar ūdeni un izvārta sēkliņu maisījumā.
  4. Kukuļus ar visiem groziņiem liek ledusskapī uz nakti.
  5. No rīta tos griež otrādi no groziņiem uz cepamās paplātes, ar žileti iegriež vēlamo plīsuma vietu un liek tvaicēties 130 ºC temperatūrā uz 15 minūtēm. Pēc šī laika uzliek cepšanās režīmu un cep 230 ºC temperatūrā 20 minūtes.
  6. Maizi pēc cepšanas obligāti vismaz stundu atdzesē, jo, siltai esot, tā turpina vēl gatavoties.

Komentāri: