400 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu Ekstra
50 g pilngraudu miltu
310 g silta ūdens
80 g ierauga
10 g sāls
ZIEDU SVIESTAM
170 g sviesta istabas temperatūrā
1 ēdamkarote rudzupuķu ziedlapiņu
1 ēdamkarote kliņģerīšu ziedlapiņu
½ daiviņas ķiploka
svaigs baziliks
šķipsniņa sāls
1.Visu kārtīgi samaisa, aptuveni 2–4 minūtes izmīca un atstāj uz stundu atpūsties istabas
temperatūrā. Pēc stundas mīklu pārcilā, pārlokot to vairākas reizes. Tad atkārto šo
darbību divas reizes ik pēc pusstundas. Pēc tam no mīklas veido kukulīti.
2. Bļodā izklāj dvieli, izkaisa ar miltiem, un liek mīklu ledusskapī uz nakti, lai rūgst.
3. Nākamajā rītā uzkarsē krāsni līdz 250° C temperatūrai, maizes klaipu liek čuguna
katlā, iegriež ar asu nazi vai žileti mīklas virsējai kārtai, tas tiek darīts, lai maizei
cepšanās laikā ir kur augt un izplesties.
4. Maizi cep 20 minūtes, tad noņem vāku un samazina temperatūru līdz 220 °C, ja
iespējams, ieslēdz ventilatora režīmu, lai maizei veidotos kraukšķīga garoza. Bez vāka
cep aptuveni vēl 15–20 minūtes.
5. Es zinu, cik grūti ir atturēties un nenogriezt vēl tikko karsti kūpošu maizes šķēli, taču
ļaujiet pēc cepšanās maizei mazliet atpūsties, vismaz 30 minūtes, lai gatavošanās
process būtu pilnībā noslēdzies.
6. Kamēr gaidāt, kad atdzisīs maize, pagatavojiet ziedu sviestu. Visu liek blenderī un
sajauc kopā, līdz izveidojas viendabīga masa. Masu liek uz cepamā papīra, izveido
garenu desu un satin, ļauj sviestam atpūsties ledusskapī.
Komentāri: