“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.
Siltie tajiešu melno lēcu un spinātu salāti
Vidēji sarežģīti
līdz 30 min
4 personām
Šos salātus izdomāju saliekot kopā visu, kas man ļoti garšo un šķiet ļoti veselīgs. Spināti, lēcas, sīpoli kopā ar Taizemes skaistajiem aromātiem. Visiem garšoja, šī recepte tiks atkārtota atkal un atkal.
Sastāvdaļas
300 g melno lēcu (vai jebkuras citas lēcas)
dažas kaffir laima lapas, ja nav laima lapas, tad var likt lauru lapas – nebūs tik izteikts tajiešu aromāts, bet garšīgi tāpat
1 bundžiņa kokosriekstu piena vai kokosriekstu krēma (lai konsistences ziņā līdzinātos skābajam krējumam)
3 lieli sarkanie sīpoli
2 ēdamkarotes balzametiķa un 1 tējkarote cukura (nav obligāti)
200 g spinātu lapiņu
1 daiviņa ķiploka
sula un miziņa no 1 laima
sāls
Pagatavošana
Melnās lēcas vāra pēc instrukcijas uz iepakojuma, ūdenim pievienojot kaffir laima vai lauru lapas.
Kamēr lēcas vārās, sīpolus sagriež nelielās daiviņās, uz pannas uzkarsē eļļu, un cep sīpolus uz lēnas liesmas ~ 15 minūtes, līdz tie kļūst gandrīz caurspīdīgi. Pievieno pāris ēdamkarotes balzametiķa un cukuru un palielina liesmu, lai sīpoli karamelizējas.
Kad lēcas gatavas, tās nokāš un pievieno kokosriekstu krēmu – to kokosriekstu piena daļu, kas nostājusies augšpusē. Domā par to, it kā tas būtu skābais krējums. Tad pievieno sulu un norīvē miziņu no vesela laima.
Karstajās lēcās iemaisa spinātu lapas un ar ķiploku spiedi iespiež daiviņu ķiploka.
Beigās pievieno sīpolus, visu samaisa un pievieno sāli pēc garšas.
Komentāri: