Shepherd’s pie ar zaļajiem zirnīšiem

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Es dievinu cepeškrāsni un nesaprotu tos cilvēkus, kas spēj bez tās iztikt. Kāpēc? Galvenokārt tāpēc, ka cepeškrāsns taupa laiku. Ir tik daudz dažādu ēdienu, ko var vienkārši sagatavot – izkārto uz cepešplāts vai cepamajā traukā un uz laiku aizmirsti. Ēdiens gatavojas pats. Otrs iemesls ir veselība. Cepeškrāsnī ēdienam jāpievieno daudz mazāk taukvielu, tas gatavojas pats savā sulā un ir aromātisks un sulīgs. Ja vēl mājās ir cepeškrāsns ar tvaika funkciju – super. Tvaiks ikvienu ēdienu padara sulīgāku un garšām ļauj saplūst vienmērīgāk. Ja jums vēl nav cepeškrāsns, ceru, ka pēc šīs receptes jūs noteikti gribēsiet pie tādas tikt.

Sastāvdaļas

  • 500–700 g maltas liellopu vai jēra gaļas
  • 300 g tomātu biezeņa vai konservētu smalcinātu tomātu
  • ½ kubiņa dārzeņu buljona
  • 100 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 1 kg kartupeļu
  • 50 g sviesta
  • 100–200 ml piena
  • 2 daiviņas ķiploku
  • ½ tējkarotes smalki sagriezta timiāna
  • ¼ tējkarotes smalki sagriezta rozmarīna
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • ½ līdz 1 tējkarotei sāls, ¼ tējkarotes piparu

Noderēs katls kartupeļiem, katls buljonam, liela cepamā panna un karstumizturīgs trauks, kur visu likt apcepties cepeškrāsnī.

Pagatavošana

  1. Nomizo un liek vārīties kartupeļus. Kad tie gatavi, nokāš un pamatīgi sastampā. Tad pievieno sviestu, pienu un ar koka karoti saputo gaisīgā biezenī.
  2. Uzvāra 200 ml ūdens un izšķīdina buljona kubiņu.
  3. Uzsilda pannu, ielej tajā eļļu un apcep malto gaļu. Cepšanas laikā pievieno sāli, piparus un sasmalcinātus ķiplokus.
  4. Kad maltā gaļa ir apcepusies, pievieno tomātu biezeni, timiānu un rozmarīnu. Kad tomātu pasta ir sacepusies, pielej buljonu un ļauj visam vēl 5 minūtes sautēties.
  5. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai augšas un apakšas režīmā. Karstumizturīgā traukā liek malto gaļu, apber ar saldētajiem zirnīšiem un pa virsu nosedz ar gatavo kartupeļu biezeni. Liek cepeškrāsnī uz 15–25 minūtēm.