Sēņu mērce

Viegla
līdz 30 min
3 personām

It kā jau liekas, kurš gan nemāk pagatavot sēņu mērci, bet …. pat savstarpēji runājot sapratām, ka tik viennozīmīgs šis jautājums nemaz nav. Tad nu šoreiz sēņu mērces pamatrecepte.

Sastāvdaļas

  • ½ kg vai 1 l gaileņu, beku vai baraviku
  • 1 šalotes sīpols vai 1 purava baltā daļa ( var aizvietot ar dzelteno sīpolu)
  • 200 ml saldā krējuma
  • 200 ml ūdens

Variācija:  Saldā krējuma un ūdens vietā liek ½ l trekna piena

Ja mērci vēlas iebiezināt: 50 ml piens un 1 strīķēta ēdamkarote miltu

Pagatavošana

  1. Sēnes noskalo aukstā ūdenī un sagriež mazos gabaliņos. Bekām izņem ārā sēklotnes – ‘švammes’. Sēnes sagriež vienādos gabaliņos un apbārsta ar sāli.
  2. Pannā uzkarsē sviestu vai olīveļļu un sacep sēnes zeltainas. Visam šķidrumam ir jāiztvaiko, tas nedrīkst palikt.
  3. Atsevišķā pannā sacel smalki sakapātu sīpolu vai purava balto daļu. Pievieno sēnēm.
  4. Visu pārlej ar saldo krējumu un ūdeni un uzvāra. Pēc garšas pievieno mazliet Vegetas vai cita klasiska garšaugu maisījuma, naža galu muskatrieksta un tik pat melnos piparus. Ja mērci vēlas biezāku, atsevišķā traukā samaisa putriņā pienu ar miltiem un tad to iemaisa sagatavotajā mērcē. Uzreiz noņem no plīts, lai pārlieku nesabiezē.

Komentāri: