Sēklu beigeļi

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
6 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAI

  • 480 g kviešu miltu
  • 2 tējkarotes Sonnetor bio maltas kurkumas pulvera
  • 3 ēdamkarotes sēklu mikšļa
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 2,5 tējkarotes sausā rauga
  • 350 g silta ūdens
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas

 

PLAUCĒŠANAI

  • ūdens
  • 1 tējkarote sodas
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura

 

APVIĻĀŠANAI

  • 4 ēdamkarotes augu piena
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura
  • 200 g sēklu mikšļa
  • 1 tējkarote sāls

Pagatavošana

apmēram 15 beigeļiem

  1. Mazā bļodiņā sajauc sauso raugu ar cukuru, pievieno 50 ml silta ūdens un noliek siltā vietā, līdz raugs aktivizējas un virspusē parādās putaini burbulīši.
  2. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, kurkumas pulveri, sēkliņas un sāli. Kad raugs aktivizējies, pievieno tam atlikušo daudzumu silta ūdens, augu eļļu un pievieno miltu masai. Mīklu kārtīgi maisa, līdz tā veidojas vienmērīgā mīklas bumbā, tad liek uz tīras, ar miltiem apkaisītas darba virsmas un turpina mīcīt, līdz tā kļūst mīksta un elastīga. Mīklu liek tīrā bļodā, pārklāj ar dvielīti un liek siltā vietā uzrūgt, līdz tā dubultojas apmērā.
  3. Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz galda, kas apkaisīts ar miltiem, un izrullē apmēram 1,5 cm biezumā. Ar metāla riņķi vai krūzi izspiež apaļas beigeļu formiņas un ar pirkstu vidū izveido caurumu. Izspiestos beigeļus liek uz dēlīša, kas viegli apkaisīts ar miltiem, pārklāj ar dvielīti un atstāj siltā vietā apmēram 20 minūtes vēl nedaudz uzrūgt.
  4. Tikmēr sakarsē cepeškrāsni līdz 185 °C temperatūrai, sagatavo liela izmēra katlu un liek vārīties ūdeni ar sodu un brūno cukuru. Kad beiģeļi uzrūguši, tos uzmanīgi pa apmēram 3 gabaliem liek vārošajā ūdenī plaucēties uz apmēram 1 minūti, pusceļā tos apgriežot uz otru pusi. Ar caurumainu karoti noplaucētos beigeļus liek uz restes notecināties
  5. Apviļāšanai vienā bļodiņā sajauc augu pienu ar brūno cukuru, otrā bļodiņā – sēklas ar sāli.
  6. Noplaucētos beigeļus no sākuma apsmērē ar piena un brūnā cukura masu un uzreiz apviļā sēkliņās. Beigeļus kārto uz cepamās pannas un liek cepeškrāsnī uz 20 minūtēm.