Sātīgs sautējums ar āboliem un žāvētām plūmēm un kartupeļu–puravu micīti

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Šī ir vienkārša recepte, taču reizē arī meistarstiķis, jo tās oriģinālvariantā vista ir atkaulota. Ja esat iesācējs – nemokieties ar atkaulošanu un lieciet vistas gabalus ar visiem kauliem, jo galvenā šīs receptes burvība ir trīsvienība – maiga vistas gaļa, skābens ābols un aromātiskas žāvētās plūmes.

Piedevās iesakām ko neikdienišķu gan garšas, gan krāsas ziņā – maigi zaļu kartupeļu un puravu biezeni, kas savu krēmīgo konsistenci ieguvis, pateicoties maskarpones sieram.

Sastāvdaļas

  • 4 vistu stilbi
  • 100 g melno plūmju
  • 150 ml sausa baltvīna
  • 1 liels sīpols
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 1 liels vai 2 nelieli skābeni āboli
  • eļļa cepšanai
  • sāls, šķipsniņa maltu piparu
  • neliela pētersīļu buntīte

Kartupeļu un puravu biezenim:

  • 1 kg miltainu kartupeļu
  • ½ neliela purava
  • sāls, šķipsniņa svaigi rīvēta muskatrieksta
  • 150 g maskarpones siera

Pagatavošana

  1. Vistas stilbus noskalo un atkaulo – ar asu nazi uzmanīgi nogriež gaļu no kauliem, iegūstot mīkstumu. Atkaulošanu sāk ar “pēdas” daļu.
  2. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra, smalki sagriež un apcep uz pannas – vispirms sīpolus, pašās beigās pievienojot ķiplokus.
  3. Ābolus sagriež šķēlēs.
  4. Žāvētās plūmes sagriež katru 2–3 daļās.
  5. Gaļu atsevišķi apcep no visām pusēm brūnu.
  6. Pēc tam tai pievieno saceptas garšsaknes, ābolus un plūmes.
  7. Pielej vīnu. Uzber piparus. Sautē uz vidējas liesmas, līdz gaļa ir mīksta.
  8. Zaļumus noskalo, smalki sagriež un pārkaisa ēdienam.
  9. Kartupeļus nomizo, noskalo. Puravam atdala ārējās lapas un rūpīgi noskalo, lai nebūtu smiltis. Liek vārīties kartupeļus kopā ar puravu.
  10. Kad kartupeļi ir mīksti, tos nokāš un gatavo biezputru.
  11. Puravu sablendē atsevišķi un pievieno kartupeļiem. Ar koka stampu kartupeļus sastampā viendabīgā masā. Pievieno svaigo sieru, sāli, šķipsniņu muskatrieksta un samīca viendabīgā konsistencē.
  12. Visu kārtīgi saputo, lai putra būtu gaisīga un krēmīga.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vistas stilbus noskalo un atkaulo – ar asu nazi uzmanīgi nogriež gaļu no kauliem, iegūstot mīkstumu. Atkaulošanu sāk ar “pēdas” daļu.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra, smalki sagriež un apcep uz pannas – vispirms sīpolus, pašās beigās pievienojot ķiplokus.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ābolus sagriež šķēlēs.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žāvētās plūmes sagriež katru 2–3 daļās.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu atsevišķi apcep no visām pusēm brūnu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc tam tai pievieno saceptas garšsaknes, ābolus un plūmes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej vīnu. Uzber piparus. Sautē uz vidējas liesmas, līdz gaļa ir mīksta.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaļumus noskalo, smalki sagriež un pārkaisa ēdienam.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kartupeļus nomizo, noskalo. Puravam atdala ārējās lapas un rūpīgi noskalo, lai nebūtu smiltis. Liek vārīties kartupeļus kopā ar puravu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad kartupeļi ir mīksti, tos nokāš un gatavo biezputru.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puravu sablendē atsevišķi un pievieno kartupeļiem. Ar koka stampu kartupeļus sastampā viendabīgā masā. Pievieno svaigo sieru, sāli, šķipsniņu muskatrieksta un samīca viendabīgā konsistencē.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu kārtīgi saputo, lai putra būtu gaisīga un krēmīga.