Šašliks tadžiku gaumē

Viegla
ilgāk par 2 h
4 personām

Lai nu kas, bet šašliks Tadžikistānā ir ļoti garšīgs. Jebkurā restorānā goda vietā tas stāv aukstuma vitrīnā ar jau sagatavotu gaļu uz iesmiem. Atliek vien izvēlēties, vai kārojas jērs vai liellops, vista, aknas vai maltās gaļas izstrādājumi. Nogaršot vismaz vienreiz vērts ir visu, jo gaļa tiek gatavota uz īstas uguns un ir tik tiešām ļoti sulīga un garda. Klāt vienmēr tiek servēti asorti no svaigiem un marinētiem dārzeņiem un augļiem.

Pats galvenais šašlikam ir labas kvalitātes gaļa, kas tiek grilēta nelielos gabaliņos pa 6-7 kopā uz iesma, vienmēr papildināta ar šķēlīti svaigi sālīta speķa. Šīs receptes nāk no 1976.gadā izdotas tadžiku pavārgrāmatas un mūs uzrunāja ar savu vienkāršību un sezonas augļu un dārzeņu celšanu goda vietā.

Sastāvdaļas

Lēnajai sīpolu un vīna etiķa marinādei

  • 1 kg jēra vai teļa gaļas
  • 100 g speķa grilēšanai
  • 2–3 lieli sīpoli
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 tējkarote melno vai čili piparu
  • 1 liela buntīte kinzas vai 1
  • ēdamkarote koriandra graudu
  • 4 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa

Ātrajai svaigu dārzeņu marinādei

  • 1 kg jēra vai teļa gaļas
  • 100 g speķa
  • 3 tomāti
  • 2 sīpoli
  • 3–4 daiviņas ķiploka
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 tējkarote melno vai čili piparu
  • 3 saujas zaļumu – kinza, dilles, loki, pētersīļi
  • 2 tējkarotes koriandra graudu

Marinētiem sīpollokiem

  • 3 lieli sīpoli
  • buntīte lociņu
  • 1–2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • sāls un malti melnie pipari pēc garšas

Ķiršu un sīpolu salātiem

  • 1 glāze ķiršu
  • 1 sīpols
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana

Lēnā marināde

  1. Gaļu sagriež gabaliņos. Liek bļodā un pārkaisa ar sāli un pipariem.
  2. Sīpolus notīra un smalki sagriež, pieber gaļai.
  3. Pievieno smalki sagrieztu kinzu vai koriandra graudus un pielej etiķi. Samīca ar rokām visu kopā, lai sāk izdalīties sula.
  4. Virsū liek smagumu un atstāj aukstumā marinēties uz 4 līdz 24 stundām.

Ātrā marināde

  1. Gaļu noskalo, nosusina un sagriež nelielos gabaliņos. Liek bļodā un pārkaisa ar sāli un pipariem.
  2. Sīpolus un ķiploka daiviņas no tīra un rupji sagriež. Zaļumus sakapā. Tomātus sagriež paprāvos gabalos.
  3. Blendera traukā liek tomātus, sīpolus, ķiplokus, zaļumus, pievieno sāli un garšvielas. Visu sablendē viendabīgā mērcē.
  4. Gaļu liek emaljētā vai alumīnija traukā, aplej ar mērci, samaisa un marinē vismaz 1 stundu.
  5. Grilēšana. Gaļu liek uz iesma, pa 6 uz katra, cieši kopā. Iesmu noslēdz ar šķēlīti speķa. Grilējot iesmu groza, kamēr gaļa gatava. Ja gaļa ir sausa, bez treknumiņa, tad speķa šķēlītes var likt pamīšus arī pa vidu gaļas gabaliņiem.
  6. Pagatavo marinētos sīpollokus: sīpolus notīra un smalki sagriež, lociņus sakapā. Pievieno sāli, piparus, etiķi un atstāj ievilkties vismaz 1 stundu.
  7. Pagatavo ķiršu un sīpolu salātus: ķiršiem izņem kauliņus. Sīpolu notīra un smalki sagriež. Pie vieno šķipsniņu sāls un samaisa ar ķiršiem. Šos salātus var pasniegt uzreiz vai arī sagatavot iepriekš un uzglabāt ledusskapī.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lēnā marināde:

Gaļu sagriež gabaliņos. Liek bļodā un pārkaisa ar sāli un pipariem.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus notīra un smalki sagriež, pieber gaļai.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno smalki sagrieztu kinzu vai koriandra graudus un pielej etiķi. Samīca ar rokām visu kopā, lai sāk izdalīties sula.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Virsū liek smagumu un atstāj aukstumā marinēties uz 4 līdz 24 stundām.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ātrā marināde:

Gaļu noskalo, nosusina un sagriež nelielos gabaliņos. Liek bļodā un pārkaisa ar sāli un pipariem.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus un ķiploka daiviņas no tīra un rupji sagriež. Zaļumus sakapā. Tomātus sagriež paprāvos gabalos.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blendera traukā liek tomātus, sīpolus, ķiplokus, zaļumus, pievieno sāli un garšvielas. Visu sablendē viendabīgā mērcē.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu liek emaljētā vai alumīnija traukā, aplej ar mērci, samaisa un marinē vismaz 1 stundu.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grilēšana. Gaļu liek uz iesma, pa 6 uz katra, cieši kopā. Iesmu noslēdz ar šķēlīti speķa. Grilējot iesmu groza, kamēr gaļa gatava. Ja gaļa ir sausa, bez treknumiņa, tad speķa šķēlītes var likt pamīšus arī pa vidu gaļas gabaliņiem.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo marinētos sīpollokus: sīpolus notīra un smalki sagriež, lociņus sakapā. Pievieno sāli, piparus, etiķi un atstāj ievilkties vismaz 1 stundu.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo ķiršu un sīpolu salātus: ķiršiem izņem kauliņus. Sīpolu notīra un smalki sagriež. Pie vieno šķipsniņu sāls un samaisa ar ķiršiem. Šos salātus var pasniegt uzreiz vai arī sagatavot iepriekš un uzglabāt ledusskapī.