Sarkano lēcu sautējums

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kas labi garšos gan viens pats, gan kombinācijā ar jogurta mērci un/vai rīsiem. Lēcas atšķirībā no citiem pākšaugiem nav stundām jāmērcē, un tām ir nepieciešams īss gatavošanas laiks. Īsāku laiku lēcas pavārot, tās nezaudēs tekstūru un būs mazliet kraukšķīgas, taču, ilgāk pavārot, tās pavisam izjūk un padara ēdienu maigi krēmīgu. Lēcas ir ļoti labs olbaltumvielu un dzelzs avots, kā arī tajās ir daudz šķiedrvielu, bet maz tauku. Kombinācijā ar dārzeņiem un garšvielām šis ir sildošs un ļoti veselīgs rudens ēdiens.

Sastāvdaļas

  • 2 vidēji burkāni
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • ½ neliela sviesta ķirbja
  • gabaliņš ingvera
  • 1 čili
  • ½ tējkarotes kumīna sēklu
  • 250 g sarkano lēcu

JOGURTA MĒRCEI

  • 200 ml bezpiedevu jogurta
  • 2 svaigi gurķi
  • ½ tējkarotes kumīna sēklu
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana

  1. Sagatavo visas sastāvdaļas. Nomizo burkānus, pārgriež gareniski 4 daļās un sagriež mazos gabaliņos. Ķirbi sagriež divreiz lielākos gabaliņos nekā burkānus. Sviesta vai riekstu ķirbi var atstāt ar visu mizu. Sīpolu nomizo un sakapā. Ķiploka daiviņas nomizo un sakapā. Ingvera sakni nomizo un sakapā. Čili sagriež mazos gabaliņos. Lēcas iemērc aukstā ūdenī un noskalo. Piestiņā saspaida kumīna sēklas.
  2. Katlā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, pievieno sasmalcinātās kumīna sēklas un burkānus un nedaudz pasautē.
  3. Pievieno un apcep ķirbjus, ķiplokus un ingveru.
  4. Pievieno čili un sarkanās lēcas. Visu pārlej ar ~ 400 ml vārīta ūdens. Vāra uz nelielas uguns, kamēr lēcas un dārzeņi gatavi. Beigās pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ūdens daudzumu var variēt atkarībā no tā, cik mīkstas grib lēcas. Jo vairāk ūdens un ilgāk vāra, jo lēcas vairāk izšķīst un sautējums kļūst viendabīgāks un krēmīgāks. Arī sviesta ķirbis dod krēmīgumu.
  5. Pagatavo mērci. Vispirms nomizo un sarīvē gurķi. Piestiņā saberž kumīna sēklas. Visu sajauc kopā ar jogurtu un pievieno sāli pēc garšas.

Komentāri:

  • Gerda saka:

    Pagatavoju, bet ķirbi aizstāju ar saldo kartupeli. Ļoti garšīgi. Paldies Līvai par recepti.

  • Jurģis saka:

    Gards un pagatavošanas ziņā nesarežģīts ēdiens. Ingvers un čili pipars iedod labu karstumiņu, bez kura maigais ķirbis varbūt šķistu par pliekanu.