“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.
Saldo kartupeļu zupa
Vidēji sarežģīti
līdz 30 min
4 personām
Nekāda īpaša stāsta par šo zupu man pagaidām vēl nav. Taču es ticu, ka drīz būs, jo šī ir īstā zupa kādam īpašam notikumam. Viss, kas to raksturo, ir īpaši zīdainā tekstūra, košā krāsa, bet pāri visam – vaniļa un tās dziļi saldais aromāts.
Sastāvdaļas
1 kg saldo kartupeļu
2 sīpoli
2 daiviņas ķiploku
1,5 cm mizota ingvera gabaliņa
1 l ūdens
2 kubiņi laba buljona
1 vaniļas pāksts
pāris daiviņas laima (pēc garšas)
eļļa cepšanai, sāls
200 ml kokosriekstu piens ( pēc izvēles)
Pagatavošana
Sīpolus sagriež mazos gabaliņos un cep uz vidējas liesmas, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
Sarīvē ingveru uz mazās rīves un pievieno sīpoliem kopā ar sakapātiem ķiplokiem, pacep vēl pāris minūtes.
Saldos kartupeļus nomizo, sagriež nelielos kubiņos un liek katlā, pārlejot ar karstu ūdeni vai buljonu. Vāra ~ 15 minūtes, līdz kartupeļi mīksti.
Pievieno vairākas šķipsnas sāls, un blendē zupu, līdz tā iegūst zīdainu tekstūru.
Vaniļas pāksti pārgriež gareniski uz pusēm, izņem sēkliņas un pievieno zupai. Ja gribas krēmīgāku tekstūru, pievieno arī kokosriekstu pienu. Vēlreiz sablendē, pievienojot vēl sāli, ja nepieciešams, vai laima sulu skābumam.
Aizmirsāt pieminēt,ka nepieciešams kokosriekstu piens.
Tas šajā receptē nav obligāts, bet tagad sastāvdaļu sarakstu papildināju ar šo izejvielu – pēc izvēles. Būs 200 ml.
Cik daudz to kokosriekstu pienu vajag?
Šajā receptē kokosriekstu pienu var vispār nelikt. Bet ja gribat – sātīgumam hun krēmīgumam, tad uz norādīto daudzumu ne vairāk par 200 ml.