Rupjmaizes tiramisu ar upenēm un upeņu balzamu

Viegla
līdz 2 h
6 personām

No tradicionālā itāļu tiramisu šeit ir palicis tikai saldā ēdiena kārtošanas princips, cits viss ir Signes improvizācija ar latviskām garšām. Lai saldais izdotos, rupjmaizes šķēlēm ir jābūt ļoti plānām, kārtīgi piesūcinātām ar medu, balzamu un rīvētām ogām. Saldo ieteicams pirms pasniegšanas 1 stundu atstāt ledusskapī, lai garšas kārtīgi sasūcas un rupjmaize paspēj samirkt.

Sastāvdaļas

  • 6 lielas šķēles kārtīgas rupjmaizes (vēlams pirkt veselu, nesagrieztu kukuli), katrai porcijai uz 2 kārtām 1 šķēli
  • 3 ēdamkarotes medus
  • 6 ēdamkarotes upeņu balzama
  • 6 ēdamkarotes svaigi rīvētu upeņu (var aizstāt ar jebkuru skābenu ievārījumu)
  • 0,5 l saldā krējuma
  • 250g maskarpones siera
  • 1 paciņa Sanefest (putukrējuma stindzinātājs)
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • 3 ēdamkarotes cukura

Pagatavošana

  1. Rupjmaizi sagriež pēc iespējas plānākās šķēlēs (~ 0,5 cm) un nogriež garozas. Maizei uzreiz vēlams piešķirt formu – izgriezt kvadrātu vai izspiest apli.
  2. Katru šķēli apsmērē ar medu un liek līdz 200 ⁰C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī apgrauzdēt (~ 15 minūtes). Atdzesē.
  3. Putukrējumu sakuļ ar vaniļas cukuru, cukuru un stindzinātāju, pievieno maskarpones sieru, lai veidojas biezs krēms.
  4. Kārto saldo ēdienu uz šķīvja. Vispirms liek vienu rupjmaizes šķēli, to pārlej ar ēdamkaroti upeņu balzama un pārsmērē ar ogu mērci. Tad liek krēma kārtu. Visu atkārto 2 reizes, nobeidzot ar kārtīgu krēma cepurīti. Ļauj 1 stundu ledusskapī ievilkties.