Šo kēksu cepu cauru gadu – vienmēr no tā, kas sezonā vai ir pa rokai. Dažādās ģimenes svinībās esam ēduši citrona kēksu, aprikožu kēksu, kēksu ar rozīnēm, šokolādes versiju, Ziemassvētkos – ar dažādām piparkūku garšvielām. Šoreiz piedāvājam daļu kviešu miltu aizvietot ar rudzu miltiem un klāt jaukt upenes.
Upenes ar savu skābumu atsvaidzina maigo, pufīgo kēksu un padara to svaigu un interesantu.
Recepte ir viegla un noderēs kā pamatu pamats neskaitāmām kēksa variācijām.
Sviestu vai margarīnu uz lēnas uguns vai mikroviļņu krāsnī izkausē. Kefīrā iejauc sodu.
Sviestam pievieno cukuru, olu, miltus, kakao, kanēli un kefīru.
Ar mikseri saputo viendabīgā masā.
Tad mīklai pievieno upenes. 1 ēdamkarotē miltu iejauc 1 tējkarotes cepamā pulvera. To pievieno mīklai un vēlreiz visu kārtīgi izmaisa.
Veidni iesmērē ar sviestu un izkaisa ar mannu vai miltiem.
Veidnē lej mīklu un cep 180 °C temperatūrā ~ 40 minūtes.
Gatavu ņem laukā no veidnes.
pārkaisa ar pūdercukuru vai pārlej ar šokolādes glazūru.
Kēkss sanāca izcils, īpaši, kad bija silts, vienīgi kefīru prasījās vairāk, jo mīkla sanāca ļoti bieza.