Rudzu formas maize ar liellopu cepeti

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

8 šķēles rudzu formas maizes ar saulespuķu sēklām

800 g liellopa lāpstiņas

6 daiviņas ķiploku 

1 baltais sīpols

2 zariņi svaiga rozmarīna 

100 ml sarkanvīna

100 ml liellopu vai dārzeņu buljona

4 šķēles Šveices siera

4 ēdamkarotes marinētu kāpostu 

marinēti gurķi

sviests

eļļa

sāls

melnie pipari

 

MĒRCEI

100 ml majonēzes

3 ēdamkarotes kečupa

1 tējkarote mārrutku

tējkarote Vusteras mērces

1 tējkarote cukura

¼ tējkarotes paprikas pulvera

Pagatavošana

  1. Liellopa lāpstiņu bagātīgi no visām pusēm pārkaisa ar sāli un pipariem un karstā pannā ar eļļu apcep zeltaini brūnu no visām pusēm. Traukā ar vāku kārto sagrieztu sīpolu, veselas ķiploka daiviņas, rozmarīna zariņus, pa virsu liek liellopa lāpstiņu. Pievieno sarkanvīnu, buljonu, 2 ēdamkarotes sviesta un liek cepties cepeškrāsnī 160 °C temperatūrā uz apmēram 3 stundām. Pēc tam ļauj atdzist vismaz 1 stundu.
  2. Maizi apgrauzdē, pēc tam uz visām šķēlēm uzreiz smērē sviestu, lai izkūst.
  3. Kārto sviestmaizes. Abas maizītes pārsmērē ar mērci. Uz apakšējās maizītes kārto marinētos kāpostus, plānās šķēlītēs sagrieztu liellopu  gaļu, Šveices sieru un šķēlēs sagrieztu marinētu gurķi, pāri pārliek otru maizītes pusi.