Rikotas citrusu kūka

Viegla
līdz 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

KŪKAI

  • 190 g Hercoga pašbriestošo miltu
  • 1 tējkarote sāls
  • 170 g sviesta istabas temperatūrā
  • 375 g rikotas siera
  • 300 g cukura
  • 3 lielas olas istabas temperatūrā
  • miziņa no 1 citrona
  • miziņa no 1 apelsīna
  • 1 vaniļas pāksts
  • 2 tējkarotes citrusu sulas (apelsīnu vai citronu, vai pusi uz pusi – pēc garšas)

 

KARAMELIZĒTIEM CITRUSIEM

  • 400 g cukura + pārkaisīšanai
  • 340 ml ūdens
  • 1 apelsīns
  • 1 sarkanais apelsīns
  • 2 mandarīni

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Ietauko 22 cm/dm kēksa formu ar sviestu. Bļodā sviestu, rikotas sieru un cukuru kuļ ar elektrisko mikseri ~ 2 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Pa vienai iekuļ olas. Konsistence varētu šķist sarecējusi, bet, turpinot kult, viss izlīdzināsies. Masai pievieno miltus, sāli, kā arī citrona, apelsīna miziņas un sulu. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm, ar nazīti izņem sēkliņas un pievieno pārējām sastāvdaļām. Sakuļ viendabīgā masā ~ 30 sekundēs, lai masu nepārkultu.
  2. Masu lej sagatavotajā pannā un cep krāsnī 45–50 minūtes. Pārbauda, koka irbulīti iedurot kūkas centrā, ja tas sauss vai aplipis ar sausu mīklu, kūka gatava. Kūku atdzesē vismaz 15 minūtes.
  3. Kamēr kūka krāsnī, pagatavo karamelizētos citrusus. Citrusaugļus sagriež plānās šķēlītēs (3 mm). Lielā pannā liek cukuru un ūdeni, samaisa un vienā kārtā liek citrusu ripiņas. Karsē uz vidējas uguns un ļauj viegli vārīties 30–45 minūtes, līdz ripiņu mizas paliek caurspīdīgākas. Karamelizētos citrusaugļus liek uz cepamā papīra, pārkaisa tiem pāri cukuru un ļauj nožūt. Atkārto šo procesu ar pārējiem citrusiem. Pēc tam kārto uz gatavās kūkas un pārlej ar pāri palikušo cukura sīrupu no pannas.