Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
Rikotas citrusu kūka
Viegla
līdz 2 h
8 personām
Sastāvdaļas
KŪKAI
190 g Hercoga pašbriestošo miltu
1 tējkarote sāls
170 g sviesta istabas temperatūrā
375 g rikotas siera
300 g cukura
3 lielas olas istabas temperatūrā
miziņa no 1 citrona
miziņa no 1 apelsīna
1 vaniļas pāksts
2 tējkarotes citrusu sulas (apelsīnu vai citronu, vai pusi uz pusi – pēc garšas)
KARAMELIZĒTIEM CITRUSIEM
400 g cukura + pārkaisīšanai
340 ml ūdens
1 apelsīns
1 sarkanais apelsīns
2 mandarīni
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Ietauko 22 cm/dm kēksa formu ar sviestu. Bļodā sviestu, rikotas sieru un cukuru kuļ ar elektrisko mikseri ~ 2 minūtes līdz viendabīgai konsistencei. Pa vienai iekuļ olas. Konsistence varētu šķist sarecējusi, bet, turpinot kult, viss izlīdzināsies. Masai pievieno miltus, sāli, kā arī citrona, apelsīna miziņas un sulu. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm, ar nazīti izņem sēkliņas un pievieno pārējām sastāvdaļām. Sakuļ viendabīgā masā ~ 30 sekundēs, lai masu nepārkultu.
Masu lej sagatavotajā pannā un cep krāsnī 45–50 minūtes. Pārbauda, koka irbulīti iedurot kūkas centrā, ja tas sauss vai aplipis ar sausu mīklu, kūka gatava. Kūku atdzesē vismaz 15 minūtes.
Kamēr kūka krāsnī, pagatavo karamelizētos citrusus. Citrusaugļus sagriež plānās šķēlītēs (3 mm). Lielā pannā liek cukuru un ūdeni, samaisa un vienā kārtā liek citrusu ripiņas. Karsē uz vidējas uguns un ļauj viegli vārīties 30–45 minūtes, līdz ripiņu mizas paliek caurspīdīgākas. Karamelizētos citrusaugļus liek uz cepamā papīra, pārkaisa tiem pāri cukuru un ļauj nožūt. Atkārto šo procesu ar pārējiem citrusiem. Pēc tam kārto uz gatavās kūkas un pārlej ar pāri palikušo cukura sīrupu no pannas.
Komentāri: