“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.
Ratatui
Viegla
līdz 1 h
6 personām
Šis ir klasisks veģetārs franču ēdiens no Provansas reģiona.
Sastāvdaļas
2 baklažāni
4 cukini
2 paprikas (dažādu krāsu)
5 lieli tomāti
1 sarkanais sīpols
pāris ķiploka daiviņas
sauja bazilika
sarkanvīna etiķis
tējk. cukura
sāls
Pagatavošana
Baklažānu sagriež nelielos gabaliņos un pārkaisa ar sāli, atstāj uz pusstundu, lai atbrīvotos no rūgtuma.
Cukini sagriež cm biezās šķēlēs.
Papriku un tomātus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos.
Sīpolu sagriež plānās sķēlītēs.
Nosusina baklažānu ar papīra dvieli (sāls būs izvilcis laukā ūdeni kopā ar rūgtvielām, kas mazinās gan rūgteno garšu gan sīvumu, kas atrodas baklažāna mizā). Apcep to.
Katru dārzeni- cukini, baklažānu un papriku apcep atsevišķi, līdz tie viegli apbrūnē, sīpolu cep līdz tie kļūsts viegli caurspīdīgi, tad liek visus dārzeņus kopā, pievienojot ķiplokus un tomātus, un sautē līdz tie pilnībā izcepušies. Tos nevajadzētu pārcept, bet saglabāt dārzeņu sākotnējo struktūru.
Beigās noregulē garšu, pievienojot sāli, sarkanvīna etiķi un cukuru pēc garšas. Atceramies ka saldu balansē ar skābu.
Komentāri: