Recepte

Rabarberu un zemeņu kūka zem bezē cepures

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
12 personām

Smilšu mīklas trauslais pamats lieliski sader kopā ar sulīgo rabarberu un zemeņu kārtu, kuras skābumu ļoti labi neitralizē olu un saldā krējuma krēms. Visbeidzot vēsā un saldā bezē cepure ir kā punkts uz i.

Sandra Ošiņa

Autors: Sandra Ošiņa

Stiliste/datorgrafiķe. Sandra izveidoja “Pie Galda!” žurnāla dizainu un stilu, kā arī veidoja žurnāla māksliniecisko noformējumu pirmos divus žurnāla pastāvēšanas gadus. 

Un ne tikai, viņa ir divu bērnu mamma ar “saldajiem īkšķīšiem”, kas pieprit ne tikai gardas kūkas un cepumus, bet arī daudzus citus interesantus ēdienus. Vēl vairāk viņas dzimtas recepšu portālā www.garsigalatvija.lv

 

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

  • 40 g cukura
  • 80 g mīksta sviesta
  • 160 g miltu
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1 ēdamkarote piena
  • var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu (~ 300 g)

Pildījumam

  • 500 g rabarberu
  • 100 g zemeņu
  • 60 g marcipāna (var aizvietot ar 1 marcipāna lielkonfekti)
  • 100 g Demararas vai baltā cukura + nedaudz rabarberu pārkaisīšanai
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 4 olas
  • 50 g cukura
  • 200 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes miltu

Bezē cepurei

  • 3 olu baltumi
  • 150 g cukura
  • šķipsniņa sāls
  • apaļā tortes veidne, 26 cm/dm
  • folija

Pagatavošana

  1. Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu ar cukuru un miltiem ar pirkstiem saberž drupačās. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu baltumus noliek vēsumā. Sviesta, cukura un miltu maisījumam pievieno olu dzeltenumus un pienu, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Kūkas veidni iesmērē ar sviestu un viscaur izklāj ar plānu kārtiņu smilšu mīklas. Mīklu pārklāj ar alumīnija foliju un liek cepties 200 °C temperatūrā 5–10 minūtes.
  2. Rabarberus sagriež mazos gabaliņos.
  3. Zemenes sagriež mazos gabaliņos. Visu samaisa un atstāj uz brīdi, lai izdalās sula. To pēc brīža nolej.
  4. Rabarberiem pievieno sakapātu marcipānu, cukuru, kartupeļu cieti un kanēli.
  5. Olas sakuļ kopā ar cukuru, saldo krējumu un miltiem.
  6. Kūkas pamatni izņem no krāsns un noņem foliju. Rabarberu masu ber virsū uz mīklas pamatnes.
  7. Kūku vienmērīgi pārlej ar olu masu. Liek cepties 200 °C temperatūrā ~ 30 minūtes.
  8. Īsi pirms kūkas cepšanas beigām sagatavo olbaltumu virskārtu. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sāk putot. Kad parādās putas, pievieno cukuru un turpina putot, līdz putas kļūst stingras.
  9. Pēc 30 minūšu cepšanas kūku izņem no krāsns, rotā ar olbaltuma putu mākoņiem un liek atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm, temperatūru samazinot līdz 150 °C.
  10. Pasniedz atdzesētu. Tad to ir arī vieglāk sagriezt.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu ar cukuru un miltiem ar pirkstiem saberž drupačās. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu baltumus noliek vēsumā. Sviesta, cukura un miltu maisījumam pievieno olu dzeltenumus un pienu, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Kūkas veidni iesmērē ar sviestu un viscaur izklāj ar plānu kārtiņu smilšu mīklas. Mīklu pārklāj ar alumīnija foliju un liek cepties 200 °C temperatūrā 5–10 minūtes.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rabarberus sagriež mazos gabaliņos.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zemenes sagriež mazos gabaliņos. Visu samaisa un atstāj uz brīdi, lai izdalās sula. To pēc brīža nolej.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rabarberiem pievieno sakapātu marcipānu, cukuru, kartupeļu cieti un kanēli.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olas sakuļ kopā ar cukuru, saldo krējumu un miltiem.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kūkas pamatni izņem no krāsns un noņem foliju. Rabarberu masu ber virsū uz mīklas pamatnes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kūku vienmērīgi pārlej ar olu masu. Liek cepties 200 °C temperatūrā ~ 30 minūtes.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Īsi pirms kūkas cepšanas beigām sagatavo olbaltumu virskārtu. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sāk putot. Kad parādās putas, pievieno cukuru un turpina putot, līdz putas kļūst stingras.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc 30 minūšu cepšanas kūku izņem no krāsns, rotā ar olbaltuma putu mākoņiem un liek atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm, temperatūru samazinot līdz 150 °C.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz atdzesētu. Tad to ir arī vieglāk sagriezt.

Komentāri:

  • Sintija says:

    Ļoti garšīga kūka! Paldies Jums par šo recepti. P.s. Garda ari tikko no krāsns izņemta;))

  • Aija says:

    Tiešām ļoti garšīga kūka. Zemenes man nebija, aizstāju ar konservētiem persikiem-ņam ņam. 🙂

Jūsu komentārs: