PLUCINĀTA JĒRA GAĻA AR PASTINAKU UN KARTUPEĻU BIEZENI

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 1 ēdamkarote sāls
  • ½ ēdamkarotes maltu melno piparu
  • ½ ēdamkarotes kūpinātas paprikas pulvera
  • ½ ēdamkarotes malta kumina
  • ½ ēdamkarotes brūnā cukura
  • ½ ēdamkarotes Kajennas piparu
  • 1 kg jēra pleca

 

MĒRCEI

  • 200 ml tomātu mērces
  • 60 g brūnā cukura
  • 2 ēdamkarotes sinepju
  • 60 g Vusteras mērces
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas

 

BIEZENIM

  • 3 kartupeļi
  • 6 pastinaki
  • 1 lauru lapa
  • 1 ola
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 50 ml ūdens

buntīte pētersīļu

Pagatavošana

  1. Kopā sajauc sāli, piparus, papriku, kuminu, cukuru un Kajennas piparus. Ar šo maisījumu ieberž jēlo jēra plecu, ko atstāj ledusskapī iemarinēties vismaz uz nakti. Tad jēra gabalu novieto karstumizturīgā traukā, to cieši apklāj ar foliju un liek līdz 170 ºC temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Cep krāsnī 4 stundas.
  2. Sagatavo BBQ mērci, bļodiņā sajaucot visas tai paredzētās sastāvdaļas.
  3. Pēc 4 stundām jēru ņem ārā no krāsns, pārlej ar BBQ mērci un cep vēl 1 stundu. Ņem ārā no krāsns, nedaudz atdzesē, un tad ar divu dakšu palīdzību (katru raujot uz savu pusi) gaļu saplucina un iemaisa atlikušo mērci no cepamā trauka.
  4. Kartupeļus un pastinakus nomizo, sagriež mazākos gabaliņos un liek lielā katlā. To piepilda ar ūdeni, lai tas pilnībā nosedz sagrieztos dārzeņus, ūdenim pievieno šķipsnu sāls un lauru lapu. Ūdeni uzvāra, un vāra 15–20 minūtes vai līdz dārzeņi mīksti.
  5. Dārzeņiem nokāš ūdeni, ar kartupeļu stampu tos samīca, pievieno 1 jēlu olu, sviestu un 50 ml piena. Visu samaisa viendabīgā masā, līdz sviests pilnībā izkusis.
  6. Uz šķīvja kārto dārzeņu biezeņa kalniņu, ar karotes izliekumu tajā izveido tādu kā bedrīti, kurā liek plucināto jēra gaļu. Pasniedz ar svaigi kapātiem pētersīļiem.

Komentāri: