PIPARKŪKU UN ŠOKOLĀDES KĒKSS

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
6 personām

Sastāvdaļas

150 g kļavu sīrupa

140 g kviešu miltu

120 ml eļļas

120 g gaišā muskovado cukura

100 ml kefīra

40 g nesaldināta kakao pulvera

2 olas

1 tējkarote piparkūku garšvielas

¾ tējkarotes cepamā pulvera

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

šķipsniņa sāls

+ 100 g rūgtās šokolādes “Laima” 70% , 80 ml saldā krējuma un saujiņa piparkūku kēksa dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Bļodā samaisa eļļu ar kļavu sīrupu, cukuru, vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu, sāli, kefīru un olām.
  2. Citā bļodā samaisa miltus, cepamo pulveri, piparkūku garšvielas un kakao pulveri.
  3. Sausās sastāvdaļas samaisa ar slapjajām, mīklu lej ķieģelīšmaizes izmēra cepamformā, kas izklāta ar cepamo papīru, pannu liek līdz 170 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 40–45 minūtes.
  4. Pagatavo šokolādes glazūru. Katliņā uzkarsē saldo krējumu, katliņu no plīts noņem, tajā ber smalki sakapātu šokolādi, atstāj to izkust apmēram 1 minūti, tad maisa, līdz izveidojusies vijīga šokolādes masa. Šokolādes glazūru novieto ledusskapī un, ik pēc 15 minūtēm apmaisot, atdzesē apmēram 1 stundu, līdz izveidojusies bieza masa.
  5. Gatavo kēksu pilnībā atdzesē, tad augšpusē klāj šokolādes glazūru, un to dekorē ar gabaliņos salauztām piparkūkām.