Pildītās piparkūkas

Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
1 personām

Gandrīz kā vecie labie prjaņiki – tikai šoreiz Ziemassvētku noskaņās! Šī būs gan lieliska un mīlestības pilna dāvana, gan radošs process, kurā iesaistīt ģimeni, gatavojoties svētkiem. Nebaidieties eksperimentēt ar pildījumu vai dekoriem.

Sastāvdaļas

MĪKLAI (apmēram 1 kg)

500 g kviešu miltu

300 g medus

120 g tumši brūnā (muskovado) cukura

80 g skābā krējuma

120 g sviesta

40 g piparkūku garšvielu

1 ēdamkarote apelsīna miziņu, rīvētu

30 g cepamā pulvera

1 ola

šķipsniņa sāls

PIPARKŪKU GARŠVIELAI

15 g malta kanēļa

8 g malta ingvera

5 g malta muskatrieksta

5 g maltu smaržīgo piparu

5 g maltu krustnagliņu

½ tējkarotes kardamona

PILDĪJUMAM

350 g žāvētu plūmju

5–10 ēdamkarotes ūdens

TUMŠĀS ŠOKOLĀDES GLAZŪRAI

200 g tumšās šokolādes

100 g sviesta

DEKORĒŠANAI

100 g piena šokolādes

100 g baltās šokolādes

Pagatavošana

  1. Pagatavo piparkūku mīklu. Katliņā liek sviestu, pievieno medu, cukuru un sāli. Visu masu maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis, tad katliņu noņem no plīts un pievieno iepriekš sajauktās piparkūku garšvielas. Ja nav luste garšvielu maisījumu gatavot pašam, tad droši var izmantot veikalā iegādājamo piparkūku garšvielu maisījumu.
  2. Katliņa saturu nedaudz atdzesē, tad iemaisa olu, skābo krējumu, cepamo pulveri un sarīvētu apelsīna miziņu.
  3. Masai pievieno pusi miltu, kārtīgi samaisa, tad apber ar atlikušajiem miltiem un ar rokām mīca, līdz izveidojusies vienmērīgas konsistences mīkla. Mīklu ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī 2 stundas, lai tā sastingtu un būtu vieglāk veidojama.
  4. Pagatavo pildījumu. Žāvētās plūmes aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 15 minūtēm mērcēties. Pēc tam lieko ūdeni nolej un blendē, pievienojot ūdeni pēc nepieciešamības, kamēr masa ir kļuvusi vienmērīga – bieza ievārījuma konsistencē.
  5. Auksto mīklu izrullē 0,5 cm biezu, izspiež piparkūkas un cep līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes. Piparkūkas atdzesē.
  6. Veido piparkūku sendvičus. Starp diviem cepumiem ieklāj plūmju masu pēc vēlēšanās 0,5–1 cm biezumā.
  7. Ūdens peldē izkausē tumšo šokolādi ar sviestu. Cepumu liek uz dakšiņas un mērc glazūrā, tad liek uz restītēm, lai liekā šokolāde notecētu un izveidotos gluda glazūra.
  8. Piparkūkas dekorē pēc ieskatiem, variējot gan ar šokolādēm, gan citiem dekoriem. Pirms pasniegšanas ļauj piparkūkām ledusskapī sastingt un savilkties ar plūmju ievārījumu uz vismaz 4 stundas vai pat visu nakti.