Pikšas fileja tomātu un mandeļu mērcē

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Šajā receptē izbaudiet ļoti kvalitatīvu un augstvērtīgu zivi – pikšas fileju ar aromātisku tomātu un mandeļu mērci. Gatavojot mērces un piedevas zivīm, galvenais ir nepārspīlēt ar garšvielām, lai tās nenomāktu zivs garšu.

Sastāvdaļas

  • 4 pikšas filejas (katra 100–150 g)
  • 2 olas
  • 4–5 ēdamkarotes rīvmaizes

Mērcei:

  • 2 sarkanās paprikas
  • 1 liels sīpols
  • 3 lieli tomāti
  • 1 maizes šķēle (var izmantot sakaltušu)
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
  • 1 tējkarote cukura
  • 2 ēdamkarotes mandeļu
  • sāls, malti melnie pipari
  • rīvēts muskatrieksts
  • 10 bazilika lapiņas
  • eļļa cepšanai
  • svaigas bazilika vai raudenes
  • lapiņas dekorēšanai
  • folija

Pagatavošana

  1. Pagatavo mērci: uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Paprikas un tomātus noskalo un nosusina. Folijā ietin paprikas, tomātus un sīpolu ar visu mizu. Aiztin ciet un liek cepeškrāsnī uz ~ 40 minūtēm cepties. Uz sakarsētas, tīras pannas apgrauzdē mandeles.
  2. Pēc ~ 40 minūtēm foliju attin vaļā un atdzesē dārzeņus. Kad tie ir atdzisuši, novelk miziņas un liek virtuves kombainā vai blendera krūzē.
  3. Pievieno iepriekš apgrauzdētās mandeles.
  4. Pievieno maizes šķēli, cukuru, etiķi, eļļu, baziliku.
  5. Pieber šķipsniņu sāls, piparus un visu sakuļ viendabīgā masā.
  6. Zivi sadala porciju gabaliņos. Rīvmaizei pievieno šķipsniņu sāls, piparus un muskatriekstu.
  7. Olas iesit lēzenā šķīvī un sakuļ ar dakšu.
  8. Uzkarsē pannā eļļu. Zivs gabaliņus apvārta olā, tad rīvmaizē un cep no visām pusēm zeltainus. Zivi cep ~ 12 minūtes no katras puses.
  9. Uz katra porciju šķīvja uzliek nedaudz mērces un tajā “iesēdina” pikšas gabaliņu. Pasniedz, dekorētu ar bazilika lapiņām.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo mērci: uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Paprikas un tomātus noskalo un nosusina. Folijā ietin paprikas, tomātus un sīpolu ar visu mizu. Aiztin ciet un liek cepeškrāsnī uz ~ 40 minūtēm cepties. Uz sakarsētas, tīras pannas apgrauzdē mandeles.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc ~ 40 minūtēm foliju attin vaļā un atdzesē dārzeņus. Kad tie ir atdzisuši, novelk miziņas un liek virtuves kombainā vai blendera krūzē.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno iepriekš apgrauzdētās mandeles.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno maizes šķēli, cukuru, etiķi, eļļu, baziliku.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieber šķipsniņu sāls, piparus un visu sakuļ viendabīgā masā.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zivi sadala porciju gabaliņos. Rīvmaizei pievieno šķipsniņu sāls, piparus un muskatriekstu.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olas iesit lēzenā šķīvī un sakuļ ar dakšu.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā eļļu. Zivs gabaliņus apvārta olā, tad rīvmaizē un cep no visām pusēm zeltainus. Zivi cep ~ 12 minūtes no katras puses.

9. pagatavošanas solis
Žurnāls “Pie Galda”, oktobris 2011

Uz katra porciju šķīvja uzliek nedaudz mērces un tajā “iesēdina” pikšas gabaliņu. Pasniedz, dekorētu ar bazilika lapiņām.

Komentāri: